Shell će koristiti umjetnu inteligenciju pri potrazi za ugljikovodicima

Autor: N. D. Objavljeno: 17.05.2023. 🕜 09:46 Lokacija: New York (SAD)
  • Logo Shella (izvornik: Coral Croatia 2021.) 

• Shell, logo
    Izvor: Coral Croatia

Analitika seizmičkih podataka uz pomoć AI snažno ubrzava procese i mogla bi biti učinkovitija

Najveći proizvođač nafte u Meksičkom zaljevu Shell će koristiti tehnologiju temeljenu na umjetnoj inteligenciji tvrtke za analitiku velikih podataka SparkCognition u svom istraživanju i proizvodnji u dubokom moru kako bi povećao proizvodnju nafte, priopćile su tvrtke u srijedu.

Algoritmi umjetne inteligencije SparkCognitiona obradit će i analizirati velike količine seizmičkih podataka u potrazi za novim naftnim rezervama.

Cilj je poboljšati operativnu učinkovitost i brzinu te povećati proizvodnju i uspješnost u istraživanju. Novi proces može skratiti istraživanja s devet mjeseci na manje od devet dana, kažu tvrtke.

Tehnologija bi generirala slike podzemlja koristeći manje skeniranja seizmičkih podataka nego inače, što bi pomoglo u očuvanju dubokog mora, rekle su tvrtke. Seizmička tehnologija šalje zvučne valove za istraživanje područja ispod površine.

"Generativna umjetna inteligencija za seizmičko snimanje može pozitivno poremetiti proces istraživanja i ima široke i dalekosežne implikacije", rekao je Bruce Porter, glavni znanstveni direktor za SparkCognition iz Austina u Teksasu, javlja Reuters.

Manji broj seizmičkih istraživanja ubrzava radni tijek istraživanja i uštedio bi troškove u računalstvu visokih performansi, dodali su iz SparkCognitiona.

TAGOVI