Turska ima veliko otkriće nafte

Autor: N. D. Objavljeno: 10.05.2023. 🕜 09:29 Lokacija: Istambul (Turska)
  • Turska zastava (foto: Jelena Nikl 2012.)

• Turska, zastave
    Izvor: Jelena Nikl

Turkish Petroleum će zahvaljujući jednom otkriću udvostručiti proizvodnju!

Turkish Petroleum otkrio je najveće nalazište sirove nafte u Turskoj, s nalazištem za koje se procjenjuje da sadrži milijardu barela sirove nafte, priopćila je turska tvrtka.

Otkriće je napravljeno u jugoistočnoj pokrajini Sirnak, koja graniči s poluautonomnom regijom Kurdistan u Iraku i Siriji.

Očekuje se da će uspjeh istraživanja pomoći u postizanju energetske neovisnosti Turske, koja trenutno najviše ovisi o uvozu nafte za svoju potrošnju.

Turkish Petroleum je izbušio istražnu bušotinu i naišao na više od 162 metra ležišta lake nafte s gravitacijom API 41. Bušotina već proizvodi oko 10.000 barela nafte dnevno, objavila je tvrtka.

TP planira izbušiti uzastopne procjenske bušotine i provesti ispitivanja bušotina kako bi do kraja ove godine imao plan razvoja cijelog polja. Dodatne istražne aktivnosti planirane su u drugoj polovici 2023. godine.

Cilj proizvodnje je postavljen na 100.000 bpd, što bi bilo više nego dvostruko više od proizvodnje nafte u Turskoj.

Zemlja također cilja na neovisnost o prirodnom plinu s nedavnim ogromnim nalazištima plina u Crnom moru i početkom prijenosa plina iz plinskog polja Sakarya prošlog mjeseca.

TAGOVI