Križevačka energetska zajednica u finalu je Europske nagrade za energetsku održivost 2023.

Autor: N. D. Objavljeno: 11.05.2023. 🕜 12:37 Lokacija: Križevci
  • Sunčana elektrana (fotonaponski sustav) na krovu kuće (izvornik: Michael Yeoman from Pixabay, 2023.)

• sunčane elektrane, fotonaponski sustavi
    Izvor: Michael Yeoman / Pixabay

Odličan rada križevačkog KLIK-a mogao bi dobiti i europsku potvrdu

Energetska zajednica Križevački laboratorij inovacija za klimu (KLIK), koja je podržala građane ugradnjom 277 kW rezidencijalnih fotonaponskih sustava jedan je od finalista koji su ušli u uži izbor Europske nagrade za energetsku održivost u kategoriji lokalnih energetskih akcija. 

To čini ulaganje od 500 000 eura, od čega je polovicu omogućila sama općina u obliku bespovratnih sredstava, dok su drugu polovicu pokrili vlasnici domova. To je postignuće bilo moguće zbog suradnje KLIK-a, grada Križevaca i lokalnih instalatera fotonaponskih sustava.

Ugrađeni fotonaponski sustav proizvest će oko 288 791 kWh obnovljive energije godišnje, što će dovesti do smanjenja godišnje emisije CO2 od 54 tone, ekvivalent uklanjanju dvanaest automobila na benzin iz prometa. Učinak KLIK-a vidljiv je ne samo u povećanju upotrebe solarne energije u gradu, već i u jačanju lokalnog gospodarstva i stvaranju 15 novih radnih mjesta do danas.

Zajedno s općinom i drugim lokalnim organizacijama, KLIK je uspostavio energetsko-klimatski ured koji djeluje kao kontaktno mjesto za 20 000 stanovnika Križevaca.

Nagradom se daje priznanje provedenim akcijama održive energije, koje je pokrenula skupina građana ili potrošača, a koja doprinose tranziciji prema čistoj energiji na razini zajednice ili na lokalnoj razini. Također inspirira i motivira druge da provedu slične korake u cijelom EU-u.

Drugi finalisti u toj kategoriji su kolektiv samopotrošnje s balearskih otoka i „Together with the Neighbours“ iz Nizozmske. 

 

TAGOVI