Njemačke energetske tvrtke sanira država a isplaćuju bonuse za trgovanje

Autor: N. D. Objavljeno: 15.05.2023. 🕜 11:18 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Snopovi novčanica 50 eura (izvornik: Marc Dietrich / Shutterstock, 2007.)

• novac, euro, financije
    Izvor: Marc Dietrich / Shutterstock

Od države sanirani Uniper i Sefe trejderima u Londonu isplatile višemilijunske bonuse za "dobar rad"

Njemačke energetske tvrtke Sefe i Uniper dodijelile su nekim trgovcima milijune eura bonusa za rad u 2022., iako su zbog gubitaka obilno sanirane proračunskim novcem, otkriva Reuters. Njemačka je dodijelila 26 milijardi eura dvjema tvrtkama u direktnim transferima i zajmovima, kako bi pokrili gubitke nastala pri kupovini prirodnog plina po skupim cijenama uslijed diverzifikacije dobave tj napuštanja ruskog plina. Sefe je bivši njemački odjel ruskog Gazproma. 

I Sefe i Uniper su dogovorili limitirati plaće za upravne odbore kao dio sanacijskog programa, ali limiti bonusa nisu dogovoreni za sve zaposlenike. Jedan od izvora rekao je da su Sefeovi trgovci u Londonu dobili stotine milijuna dolara bonusa, a srednje pozicionirani trgovci svaki po pet do sedam milijuna dolara bonusa.

 
Kompetitivnost se nagrađuje

 

Drugi izvori su rekli da su bonuse dobivali i Uniperovi trgovci. "Nagrađivanje održava Sefe kompetitivnim na tržištu rada i osigurava da se nabavi plin i vodik za njemačko tržište u budućnosti", odgovorio je Sefe Reutersu, a ukupni troškovi zaposlenih u 2021., zadnjoj godini za koju su dostupni podaci, iznosili su 330 milijuna eura. 

I Uniper je priznao isplatu bonusa trgovcima u 2022., ali ispod razine za 2021. "Kompeticija za trgovce u industriji je intenzivna. Nula bonusa zbog toga nije primjereno", ističe Uniper. Kompeticija na tržištu rada je velika, gdje trgovci poput Trafigure i Vitola trenutno zarađuju milijarde na volatilnom tržištu. Trgovci su često kompenzirani postotkom od zarade koju ostvare i nije neobično da zarađuju više od prvih ljudi u kompoaniji. BP-ov CEO Bernad Looney npr. lani je zaradio 12 milijuna USD. Sefe u Londonu zapošljava oko 830 ljudi, a Uniper globalno čak 1.400 osoba u trgovini.

TAGOVI