NextEra Energy Partners prodaje plinovode i prebacuje se na obnovljivce

Autor: N. D. Objavljeno: 10.05.2023. 🕜 09:10 Lokacija: Juno Beach (Florida)
  • Dio cjevovoda (izvornik: smereka / Shutterstock, 2011.)

• cjevovodi, plinovodi, naftovodi, toplovodi
    Izvor: smereka / Shutterstock

Američka investicijska kompanija namjerava zajahati na val Bidenovog antinflacijskog zakona

Snažna američka investicijska kompanija NextEra Energy Partners, osnovana 2014. sa snažnim portfeljom u vjetroelektranama i sunčanim elektranama, do 2025. namjerava prodati sve svoje plinovode kako bi se još snažnije fokusirala na obnovljive izvore energije. Prodaju te vrste imovine još prije par godina dioničari su odbacili, no sada je prihvaćena i kompanija će dobivenim novcem financirati ekspanziju u zelenoj energetici bez visokih kamatnih stopa.

Prvi čovjek kompanije John Ketchum u pozivu investitorima rekao je da je tvrtka "bolje pozicionirana nego ikada da kapitalizira od energetske tranzicije, što će donijeti veliku vrijednost dioničarima". Dodao je da neki investitori smatraju da zadržavanje fosilne infrastrukture "razrjeđuje inače čist i zelen energetski portfelj". Nakon objave cijena dionice je porasla. 

 
Snažan rast

 

Na prodaju će prvo ići plinovod Midstream u Teksasu, za koji se očekuje pronaći kupca do kraja godine, a posljednji će biti plinovod Meade u Pennsylvaniji, koji tvrtka namjerava prodati nakon 2025.. Tvrtka će prodavati svoje udjele u ostalim plinovodima. Nije objavljeno koliko se očekuje zaraditi od prodaje te fosilne infrastrukture.

Tvrtka se nada okoristiti Bidenovim antiinflacijskim zakonom koji snažno potiče investiranje u zelene tehnologije, a lani je imala godišnji rast vrijednosti dioničarima za 15%, s projekcijom kontinuiteta jednakog rasta i ovogodišnjim rezultatom EBITDA na razini 2,2 do 2,4 milijarde USD.

TAGOVI