Čak 32 prijave za sunčane elektrane u dva mjeseca

Autor: B. O. Objavljeno: 05.05.2023. 🕜 09:00 Lokacija: Križevci
  • Trg Josipa Jurja Strossmayera u Križevcima (izvornik: Grad Križevci, 2021.)

• Križevci, gradovi, javna rasvjeta
    Izvor: Grad Križevci

Križevci su na dobrom putu da do 2030. godine postanu energetski neovisni

U prva dva mjeseca od objave Javnog poziv za sufinanciranje sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, Grad Križevci zaprimio je 32 prijave zainteresiranih sugrađana.

Riječ je o javnom pozivu koji se provodi od 2020. godine s ciljem povećanja obnovljivih izvora u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području grada te smanjenja emisije stakleničkog plina CO2, objavljeno je na stranicama Grada Križevaca.

Građani mogu za izradu glavnog projekta ostvariti do 80 posto opravdanog troška, no ne više od 500 eura po prijavi. Za gradnju pak mogu ostvariti do 40 posto opravdanog troška, no ne više od 2 500 eura po prijavi.

 

Energetsko-klimatski ured

Ukupno je u križevačkom gradskom proračunu za tu svrhu osigurano 200 tisuća eura, a Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava ili najkasnije do 1. rujna 2023. godine.

S obzirom na rast potreba za električnom energijom, ali i cijena električne energije, više nego ikad prije u Križevcima dolazi do interesa za postavljanje sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća. Sukladno tome i ostalim projektima grada, Križevci su na dobrom putu da do 2030. godine postanu energetski neovisni.

Svi građani koji imaju dodatna pitanja ili trebaju uputu što im sve treba za postavljanje sunčane elektrane, mogu se obratiti u Energetsko-klimatski uredu u središtu Križevaca dok se više detalja oko Javnog poziva nalazi na stranicama toga grada.

 

TAGOVI