Fotonaponski sustavi na rudničkim površinama

Autor: B. O. Objavljeno: 04.05.2023. 🕜 09:51 Lokacija: Živinice (BiH)
  • Fotonaponski moduli (izvornik: Vaclav Volrab / Shutterstock, 2011.)

• fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi, sunčane elektrane, Sunčeva energija
    Izvor: Vaclav Volrab / Shutterstock

Šest sunčanih elektrana snage 62 MW će, prema procjenama, proizvoditi oko 90 GW h električne energije godišnje

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Admir Andelija i pomoćnik generalnog direktora za razvoj Mustafa Musić ovaj tjedan su predstavili v.d. gradonačelniku Živinica Beganu Muhiću, članovima tamošnje gradske uprave, predstavnicima rudnika Đurđevik i Kreka i živiničkih poslodavaca projekte fotonaponskih sustava koji se planiraju postaviti na području tog bosanskohercegovačkog grada na odlagalištima površinskih kopova rudnika smeđeg ugljena Đurđevik. Vrijednost ulaganja je oko 43,5 milijuna eura (85 milijuna KM).     

"U narednom razdoblju ćemo podnijeti zahtjeve za izdavanje urbanističkih suglasnosti i s Rudnikom Đurđevik, koji je vlasnik zemljišta na kojem je predviđena gradnja elektrana, sklopiti ugovor o najmu. Sredstva će biti osigurana zahvaljujući kreditu Europske banke za obnovu i razvoj, tako da su svi preduvjeti za ubrzanu gradnju riješeni", kazao je Andelija koji očekuje da će sunčane elektrane biti puštene u rad već krajem iduće godine. 

 

 Značaj za gospodarstvo 

Ostvarenje projekta gradnje šest fotonaponskih sustava snage 62 MW koje će, prema procjenama, proizvoditi oko 90 GW h električne energije godišnje, podrška je bosanskohercegovačke elektroenergetske tvrtke gradu Živinice u provedbi energetske tranzicije iz područja koje je ponajviše oslonjeno na ugljen u ono dominantno orijentirano na zelenu energiju.  

Govoreći o koristima projekata, Musić je istaknuo kako će sunčane elektrane biti priključene na distribucijsku mrežu te će se dobivena energija koristiti na području Živinica u čemu će taj grad sa 62 posto zelene energije biti u velikoj prednosti u odnosu na druge regije, što je od posebnog značaja za gospodarstvo, izvijestila je EPBiH.

"Izgradnja planiranih fotonaponskih elektrana posebice je bitna za dio privrede koji je izvozno orijentiran jer gospodarstvenici na svoje proizvode neće morati plaćati posebne naknade, posjedovat će zelene certifikate i moći će izvoziti na tržišta EU-a", naglasio je.

 

Energetska tranzicija 

V.d. gradonačelnika Began Muhić je ukazao na činjenicu kako grad Živinice raspolaže sa 1.500 hektara degradiranog rudničkog zemljišta, što predstavlja značajan kapacitet za gradnju obnovljivih izvora, ističući da suradnja s EPBiH može poslužiti kao pozitivan primjer i drugim sredinama i gradovima kako bi BiH ispunila preuzete obaveze iz Pariškog sporazuma i Sofijske deklaracije u smislu postupne tranzicije prema obnovljivim izvorima.   

U skladu sa strateškim ciljevima i usmjerenjima, Elektroprivreda BiH je u proteklom razdoblju pojačala aktivnosti na pripremi investicijsko-tehničke dokumentacije za potrebe programa ulaganja u proizvodne kapacitete obnovljivih izvora s ciljem konkretnog doprinosa energijskoj tranziciji i tranziciji regija ugljena. 

TAGOVI