BiH: pilot-projekt sadnje vrbe

Autor: B.O. Objavljeno: 23.09.2021. 🕜 09:21 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Drvna biomasa za suizgaranje s ugljenom u postojećim termoblokovima

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) uspješno je ostvarila prve pilot-projekte sadnje brzorastuće drvne biomase - vrbe, za čišću proizvodnju električne energije. Testni nasadi vrbe posađeni su u suradnji s tvrtkom E3 International iz Washingtona na kultiviranim zemljištima rudnika Kreka i Breza (na svakom zemljištu po jedan hektar). 

Tvrtka E3 je, uz isporuku sadnica, osigurala stručnu podršku i obuku radnika u rudnicima Koncerna EPBiH te održavanje i sječu vrbe. 

Tijekom ovotjednog sastanka s generalnim direktorom EPBiH Admirom Andelijom i suradnicima, predstavnici tvrtke E3 International su iskazali zadovoljstvo ostvarenim pilot-projektom, istaknuvši kako EPBiH ima potencijal postati lider u okruženju u energetskoj tranziciji u korištenje biomase.

 

Nove površine

Ovako proizvedena biomasa će se koristiti u procesu proizvodnje električne energije na postojećim termoblokovima u suizgaranju s ugljenom. Na ovim projektima bit će zaposleni rudari koji će održavati te nasade i pripremati biomasu za suizgaranje. 

"U nadolazećem razdoblju planirana je sadnja novih površina", objavljeno je na stranicama EPBiH

Najveća prednost biomase leži u činjenici da je ona nepresušan izvor energije koji nema negativnog utjecaja na okoliš. Dodatna prednost je što biomasa apsorbira CO2 iz okoliša. 

Vrbe odgovarajuću visinu dostižu u prosjeku za tri godine nakon sadnje.

TAGOVI