Portugalski EDP će zamijeniti ugljen vodikom

Autor: N.D. Objavljeno: 20.09.2021. 🕜 08:25 Lokacija: Madrid (Španjolska)

Proizvodnja vodika iz obnovljivaca i snažna baterijska pohrana kao budućnost

Portugalska elektroprivreda EDP-Energias de Portugal planira uložiti više od 550 milijuna eura u projekt pretvaranja svoje elektrane na ugljen u Los Barriosu u pokrajini Cadiz, na jugu Španjolske, u pogon za proizvodnju zelenog vodika. Ove je planove ojavila gradska vijećnica Los Barrios u utorak, nakon što je gradonačelnik Miguel Alconchel održao radni sastanak s dužnosnicima EDP-a kako bi razgovarali o transformaciji pogona i okolice u nastojanju da se stvori takozvana vodikova dolina u zaljevu Gibraltar. 

Postrojenje termoelektrane Los Barrios snage 570 MW trenutno se zatvara, dobivši odobrenje španjolske vlade u ožujku 2021. za početak tog procesa. Njegov operater Viesgo Produccion, dio grupe EDP, ima godinu dana nakon ožujske odluke da zatvori tvornicu, a zatim do četiri godine da je demontira. Postrojenje na ugljen zamijenilo bi se pogonom za proizvodnju zelenog vodika, neodređenim obnovljivim izvorima energije i pohranom energije. Gradska vijećnica spominje da se za projekt transformacije razmatra instalacija sustava za pohranu litij-ionskih baterija snage 255 MW. 

Širi plan u više regija

Portugalska grupa vodi nekoliko inicijativa u Španjolskoj s ciljem obnove područja koja ovise o radu na uskoro zatvorenim elektranama na ugljen. U regiji Asturias, gdje EDP ima dva pogona označena za zatvaranje, tvrtka će nastojati uložiti do 470 milijuna eura za instaliranje obnovljivih izvora energije i izgradnju infrastrukture za proizvodnju zelenog vodika. Regija Galicija obećava još više novca, čak iznad milijardu eura u sljedećih deset godina, jer se odmiče od proizvodnje energije na bazi ugljena. EDP ​​tamo ne upravlja pogonima na ugljen, ali je voljan ulagati u nove vjetroelektrane i inicijative za zeleni vodik u regiji kako bi pomogao oživjeti područja zahvaćena dekarbonizacijom.

TAGOVI