Križevci ponovno sufinanciraju ulaganja u sunčane elektrane

Autor: B. O. Objavljeno: 14.02.2023. 🕜 08:18 Lokacija: Križevci
  • Trg Josipa Jurja Strossmayera u Križevcima (izvornik: Grad Križevci, 2021.)

• Križevci, gradovi, javna rasvjeta
    Izvor: Grad Križevci

Javni poziv ove godine raspisan je ranije, uz jednostavniju prijavu

Sukladno najavljenom, Grad Križevci objavio je Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije te će sufinancirati izradu projektne dokumentacije za postavljanje te gradnju sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća kako bi kućanstva proizvodila električnu iz Sunčeve energije.

Riječ je o pozivu koji se redovito raspisuje od 2020. godine. Novost od ove godine je da je poziv objavljen ranije te je olakšan način prijave.

"Kako bi se naši sugrađani mogli na vrijeme pripremiti, ove godine javni poziv za sufinanciranje postavljanja sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća objavili smo početkom godine i to istovremeno i za projektnu dokumentaciju i za samu gradnju. Važno je podsjetiti da se od prošle godine na projektiranje i izgradnju sunčanih elektrana ne naplaćuje PDV za kućanstva. Ovim programom, ali i brojnim drugim aktivnostima korak smo bliže tome da postanemo energetski neovisan grad", istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.
 

Klimatska neutralnost 

Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. rujna. 

Građani za izradu glavnog projekta mogu ostvariti do 80 posto opravdanog troška izrade, ali ne više od 500 eura po prijavi. Za postavljanje sunčanih elektrana pak mogu ostvariti do 40 posto opravdanog troška opreme i izgradnje, ali ne više od 2.500 eura po prijavi. U križevačkom gradskom proračunu za tu je namjenu osigurano 200 tisuća eura.

"Cilj ovog javnog poziva je povećati obnovljive izvore u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području grada Križevaca te smanjiti emisiju stakleničkog plina CO2 u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Prošle godine čak 72 sugrađana iskoristilo je financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije, a 47 sugrađana iskoristilo je financijska sredstva za gradnju sunčane elektrane", objavljeno je na stranicama Grada Križevaca

Više detalja oko javnog poziva moguće je naći OVDJE, a sve o prednostima korištenja obnovljivih izvora građani mogu saznati u Energetsko klimatskom uredu u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkoga 8.

TAGOVI