Strateška diverzifikacija Srbije od nafte s Jadrana

Autor: N. D. Objavljeno: 21.06.2023. 🕜 09:37 Lokacija: Palić (Srbija)
  • Postrojenja JANAF-a u Terminalu Omišalj (izvornik: JANAF, 2023.)

• JANAF, naftovodi
    Izvor: JANAF

Srbija i Mađarska potpisale su memorandum o razumijevanju za izgradnju naftovoda i šire suradnju oko plina

Vlasti Mađarske i Srbije potpisale su jučer memorandum o izgradnji naftovoda koji bi trebao biti povezan s naftovodom Družba na teritoriju Mađarske.

Naftovod bi trebao imati kaacitet od 5,5 mil. tona godišnje, a procijenjena vrijednost projekta je 157 mil. eura. Cjevovod bi trebao povezivati Szazalombatu i Novi Sad u dužini 304 km, sa potencijalnim produženjem do Soluna i Drača. Kada bi mogla krenuti izgradnja još nije objavljeno, ali vlasti ističu da će diversifikacijom podići sigurnost opskrbe. 

Memorandum o razumijevanju o izgradnji naftovoda potpisali su mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto i srbijanska ministrica energetike Dubravka Đedović. Ovaj potpis nije konačan, a uslijedit će Sporazum o suradnji između MOL-a  i Transnafte kao nosiocima projekta.

Ruski vlasnici NIS-a

Janaf je jedini uvozni pravac za srbijanske rafinerije i tamošnjoj vlasti se ne sviđa da ovisi o Hrvatskoj, mahom radi političkih razloga. Srpski NIS preko Janafa zadnjih godina u prosjeku uvozi između 2,5 i tri milijuna tona sirove nafte, s tendencijom povećanja količina. Većinski vlasnici NIS-a su državne tvrtke Gazproneft i Gazprom, koje imaju 55% dionica. 

Srbija i Mađarska su također potpisale dokument o stvaranju zajedničke tvrtke za trgovinu plinom. Kasnije tijekom dana srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da njegova zemlja planira uskladištiti 560 milijuna kubičnih metara plina na svom teritoriju i u mađarskim skladištima za zimu kako bi osigurala svoju energetsku sigurnost.

"Zahvaljujući našim mađarskim prijateljima, sada nema problema. U podzemnom skladištu Banatski Dvor u Srbiji i Mađarskoj rezervirano je 650 milijuna kubika, trenutno je u rezervi 560 milijuna kubika. Te količine su ogromne za potrebe Srbije i garantiraju sigurnost ljudima ove zime”, rekao je Vučić.

Ruski energetski div Gazprom ostaje jedini dobavljač prirodnog plina za Srbiju i glavni izvor plina iz plinovoda za Mađarsku, državu članicu EU. Očekuje se da će Srbija najesen početi uvoziti LNG iz Grčke i transportirati ga sjeverno do Mađarske. Azerbajdžan također planira početi isporučivati plin na Balkan prije kraja godine.

TAGOVI