TE Šoštanj i Rudnik Velenje predstavili planove za budućnost nakon ugljena

Autor: N. D. Objavljeno: 20.06.2023. 🕜 12:41 Lokacija: Velenje (Slovenija)
  • Postrojenja TE Šoštanj (izvornik: HSE, 2020.) 

• TE Šoštanj, termoelektrane, termoelektrane na ugljen, HSE, Slovenija
    Izvor: HSE

Neće biti jednostavno zamijeniti svu proizvodnju iz TE Šoštanj

Gradski vijećnici Vlenja podržali su strategiju razvoja Termoelektrane Šoštanj i Tvornice ugljena Velenje. Uglavnom podržavaju one projekte koji će očuvati energetsku lokaciju i otvoriti nova radna mjesta nakon prestanka izgaranja ugljena.

Kako je na sjednici Gradskog vijeća rekao generalni direktor Teša Branko Debeljak, ubuduće će pri zamjeni proizvodnje struje trebati razgovarati o kombinaciji većeg broja mjera jer ne postoji jedinstveno rješenje. Prema njegovim riječima, to znači da će biti potrebno razgovarati o korištenju energije sunca, vjetra i vode te nuklearne energije.

Prema njegovim riječima, na objektima Teša planiraju postaviti sunčane elektrane. Razmišljaju i o postavljanju višegorivne jedinice te plinsko-parne jedinice. Također se puno govori o proizvodnji vodika.

 
Teške odluke za budućnost Vlada još nije donijela

 

Pritom je Debeljak ocijenio da će vjerojatno biti teško nadomjestiti cjelokupnu proizvodnju električne energije koja se dobiva iz velenjskog lignita.

Predsjednik Uprave Premogovnika Velenje Marko Mavec upozorio je da Vlada još nije usvojila zakon o zatvaranju rudnika i restrukturiranju Šaleške doline. Istaknuo je da rudnik ugljena planira proizvodnju lignita do 2033. godine, kada se očekuje prestanak proizvodnje.

"No, to ne znači da će se sve aktivnosti završiti, jer će se morati zatvoriti 50 kilometara podzemnih tunela i sanirati 1.100 hektara rudarskog područja. Procjenjujemo da će trebati negdje između 15 i 20 godina za sve podzemni prostori da se zatvore i da se rudarske površine saniraju kako treba", kazao je.

Izvor: Arno van Rensburg

Rudnik ugljena zapošljava 2000 ljudi, a cilj tvrtke je nakon prestanka eksploatacije ugljena većinu tih poslova zamijeniti djelatnostima poput proizvodnje teške građevinske mehanizacije.

Prema njegovim riječima, rudnik ove godine planira proizvesti 300.000 tona lignita više nego što je prvobitno planirano. Velenjski knapi ove bi godine trebali proizvesti 2,5 milijuna tona lignita. Ovakvom dinamikom proizvodnje više ne bi bio potreban uvoz inozemnog ugljena.

Općina Velenje pozvala je i Teš i Premogovnik Velenje da aktivno surađuju s lokalnim zajednicama u izradi strategija, te da svoje strateške planove usklađuju sa svim dionicima. Velenjski vijećnici očekuju da dvije tvrtke svoje aktivnosti predstave barem jednom godišnje na sjednicama vijeća, objavila je Radiotelevizija Slovenije.

 

TAGOVI