Eurelectric kaže da se proizvodnja iz OIE treba udeseterostručiti do 2040.

Autor: N. D. Objavljeno: 20.06.2023. 🕜 10:55 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Razvoj žarulja, odnosno svjetiljki (izvornik: Vladimir Gjorgiev / Shutterstock, 2013.)

• žarulje, svjetiljke, rasvjeta
    Izvor: Vladimir Gjorgiev / Shutterstock

Eurelectric je objavio zastrašujuće brojke što zapravo znači dekarbonizacija u EU prema tri scenarija

Europsko udruženje elektroenergetske industrije Eurelectric danas je objavilo značajnu studiju koja ističe tri scenarija za Europu da postigne neto nulu. Gledajući prema 2030., 2040. i 2050. godini, "Decarbonisation Speedways" potvrđuje ključnu ulogu "čiste elektrifikacije" u ubrzavanju europskog puta prema klimatskoj neutralnosti i naglašava njezin potencijal u smanjenju računa za energiju kućanstava. Do 2050. 70% finalne potrošnje energije u zgradama, transportu i industriji morat će biti dekarbonizirano, zaključuje se.

Međutim, uspjeh Europe ovisi o reformi tržišta električne energije, izdavanje dozvola, razvoju mreže i industrijskoj konkurentnosti. U prometu bi se trebalo dogoditi 53-postotno smanjenje upotrebe energije u odnosu na 2015., a studija se snažno oslanja i na energetsku učinkovitost. Čak 75 do 82% proizvodnje energije trebalo bi biti dekarbonizirano. 

 
I do deset puta više obnovljivaca

 

Decarbonisation Speedways pokazuje da će se kapacitet proizvodnje električne energije morati utrostručiti do 2040., zajedno s deseterostrukim povećanjem obnovljivih izvora energije i stabilnom osnovom čvrstog kapaciteta koji će zadovoljiti oko 4.600 TWh konačne potražnje za električnom energijom do 2040. Ostvarivanje tako, kako sami kažu, "zastrašujućih brojki" zahtijeva politike koje bi to trebale omogućiti.

Ogromna ulaganja u proizvodnju električne energije i infrastrukturu ključna su za uspješnu energetsku tranziciju. "S pravilno osmišljenim politikama, potrošači bi mogli uštedjeti 175 milijardi eura godišnje u izbjegavanju uvoza goriva i uživati u jeftinijim računima za energiju. Poticaj za djelovanje nikada nije bio veći. Eurelectric poziva kreatore politike da usvoje potrebne pokretače kako bi industrija ostvarila klimatsku neutralnost s ambicijom i realizmom.", tvrdi se u prioopćenju

TAGOVI