Eurelectric: Umjetna inteligencija je ključna za budućnost elektroenergetike

Autor: N.D. Objavljeno: 27.11.2020. 🕜 12:02 Lokacija: Pariz (Francuska)

Umjetna inteligencija može ubrzati dekarbonizaciju elektroenergetike

Do 2025. godine 81% energetskih tvrtki usvojit će umjetnu inteligenciju, uživajući brojne blagodati ubrzanog razvoja na ovom polju i brzog praćenja tranzicije čiste energije, pokazuje izvještaj AI Insights: Energetski sektor u post-digitalno doba, objavio je danas Eurelectric. 

Za početak, umjetna inteligencija (AI) može omogućiti bržu dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora. Iako se očekuje da će obnovljivi izvori pokriti više od 80% potreba za električnom energijom do 2050. godine, njihovo povezivanje s aplikacijama umjetne inteligencije, kao što su prediktivni algoritmi, može dovesti do učinkovite integracije obnovljivih izvora energije, pružajući tako značajno rješenje za pouzdanost i intermitentnost obnovljivaca. 

Upravljanje opterećenjem

AI aplikacije mogu podržati stabilnost mreže putem preciznih značajki upravljanja osnovnim opterećenjem i predviđanja održavanja, dok bi učinkovito praćenje upotrebe kupaca poboljšalo predviđanje i dovelo do optimalnog podudaranja između ponude i potražnje. 

Kristian Ruby, glavni tajnik Eurelectrica kaže: „Primjena AI u elektroenergetskom sektoru ubrzat će tranziciju čiste energije i osnažiti potrošače da igraju svoju ključnu ulogu u ovoj transformaciji. Da bismo potaknuli angažman potrošača, hitno moramo izgraditi odnose koji se temelje na povjerenju, osiguravajući zaštitu privatnosti i podataka, kao i osiguravajući da oni koji su ranjivi i manje pametni ne budu zaostali.

Pametna brojila komuniciraju

 
Pristup visokokvalitetnim podacima životna je snaga AI-a koja dovodi do transformacije energetskog sektora, navodi se u Izvješću. Razmjena pametnih brojila i napredne senzorske tehnologije pružile bi toliko potrebne podatke u stvarnom vremenu, omogućujući tako usluge odgovora na potražnju i fleksibilnost omogućene AI-jem kako bi se olakšalo bolje podudaranje upotrebe korisnika i obnovljivih izvora. 

 Uz brzinu uzorkovanja od četiri puta na sat, milijun pametnih brojila instaliranih u pametnu mrežu rezultiralo bi s više od 35 milijardi zapisa. Ali ovo obilje podataka zahtijeva sofisticiranu pohranu i alate za analizu, kao i politike koje uravnotežuju potrebu za dijeljenjem podataka sa zaštitom privatnosti potrošača. 

Iako se razvijaju robusni propisi o inteligenciji kako bi se zaštitili potrošači, izbjegavajući pristranost i umanjujući rizike neopreznog upravljanja podacima, oni bi trebali poticati inovacije. Globalno vodstvo EU-a na području umjetne inteligencije također se oslanja na njegovu sposobnost da uloži odgovarajuća financijska sredstva u inovacije i pojača suradnju na digitalnim programima koji premošćuju provaliju između pilot projekata i njihove komercijalizacije. U svjetlu dvostrukog prijelaza na zeleno i digitalno gospodarstvo, dodjeljivanje pravih sredstava donijelo bi EU na korak bliže ispunjenju svojih ambicija o klimatskoj neutralnosti, smatra Eurelectric.

TAGOVI