Eurelectric: Mreža može izdržati masovnu elektromobilnost

Autor: N.D. Objavljeno: 08.02.2022. 🕜 11:15 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Mjerodavni nude optimizam i velika ulaganja za više od 100 milijuna električara na cestama

Elektroenergetska mreža ostat će stabilna unatoč eksponencijalnom rastu tržišta električnih vozila i visokim ambicijama za elektrifikaciju, zaključuje nova studija EY-Eurelectric udruženja elektroenergetike iz 30 europskih zemalja. Ipak, pravodobno planiranje infrastrukture za punjenje i koordinacija između javnih tijela, elektroenergetskih tvrtki, mreže i operatera punjača bit će najvažniji za uspjeh. Prema studiji računa se da će 130 milijuna električnih vozila, u odnosu na 3,3 milijuna danas, biti na europskim cestama do 2035.. 

Do tada je potrebno instalirati 65 milijuna punjača kako bi se omogućilo kvalitetno korisničko iskustvo. Od toga će 85% biti rezidencijalno, dok će 4% biti na javnim autocestama. Postojeća električna mreža moći će prihvatiti prijelaz na električna vozila, ali je potrebno planiranje i koordinacija kako bi se osiguralo da se nosi s budućim vrhovima potražnje za energijom i povećanim opterećenjima. 

Opasnosti za mrežu

Kada penetracija EV dosegne 50% u gradskoj distribucijskoj mreži, nekontrolirano punjenje može dovesti do odstupanja napona i utjecati na kvalitetu napajanja. Studija istražuje nekoliko ublažavajućih rješenja za takve izazove. 

Osiguravajući da se mjesta punjenja nalaze tamo gdje pružaju maksimalnu udobnost korisnicima i pružaju prave poticaje za ulaganja, preporučuje digitalizirati mrežu za predviđanje i optimizaciju ponašanja korisnika, utjecaja mreže i mrežnih potreba, instaliranje pametnih punjača kako bi se upravljalo kapacitetom i spriječili raspad mreže pod pritiskom milijuna EV-a koji se istovremeno uključuju te uz to integrirati rješenja za pohranu energije u infrastrukturu za punjenje za situacije kada je potražnja za brzim punjenjem velike snage povećana.

TAGOVI