EU: na kućanstva otpadalo 27 posto potrošnje konačne energije

Autor: B. O. Objavljeno: 20.06.2023. 🕜 08:30 Lokacija: Luxembourg
  • Ventil i kupaonički radijator (izvornik: Shutterstock, 2012.)

• grijanje, radijatori, sustavi grijanja
    Izvor: Shutterstock

Grijanje prostora i vode predstavlja 78,9 posto finalne energije potrošene u kućanstvima u Europskoj uniji u 2021. godini

Na kućanstva je otpadalo 27 posto potrošnje konačne energije u Europskoj uniji u 2021. godini. Većinu potrošnje finalne energije europska kućanstva pokrivala su prirodnim plinom (33,5 posto) i električnom energijom (24,6 posto), dok je na obnovljive izvore otpadalo 21,2 posto. Zatim, slijede nafta i naftni derivati (9,5 posto) te toplinska energija (8,6 posto).

Mali udjel od 2,5 posto pokrivali su proizvodi od ugljena (kruta goriva).

Prema podacima statističkog ureda EU-a Eurostata, u 2021. je usporedbi s prethodnom godinom potrošnja energije među kućanstvima porasla za 5,5 posto iznosivši ukupno gotovo 11 milijuna teradžula. Pritom je udjel prirodnog plina bio veći za 1,8 postotnih bodova, obnovljivih izvora za 0,9 postotnih bodova te toplinske energije za 0,4 postotna boda. 

S druge strane, primjetno je smanjen udjel nafte i naftnih derivata (za 2,8 postotnih bodova) te električne energije i krutih fosilnih goriva (za 0,2 postotna boda).

 

Kuhanje, grijanje i hlađenje 

Kućanstva EU-a, javlja Eurostat, mahom troše energiju za grijanje domova, na što je otpadalo 64,4 posto konačne potrošnje energije u zgradarstvu, te za zagrijavanje vode (14,5 posto).

Električna energija koja se pak koristi za rasvjetu i rad većine električnih uređaja predstavlja 13,6 posto od ukupne potrošnje finalne energije (bez korištenja električne energije za napajanje glavnih sustava grijanja, hlađenja ili kuhanja).

Glavni uređaji za kuhanje zahtijevaju šest posto energije koju kućanstva troše, a ostali potrošači konačne potrošnje (uređaji druge namjene) i hlađenje prostora pokrivaju 1,1 posto odnosno 0,5 posto. 

Grijanje prostora i vode posljedično predstavljaju 78,9 posto konačne energije potrošene u kućanstvima, što je povećanje od jednog postotnog boda u odnosu na 2020. godinu.

U usporedbi s 2020., u 2021. potrošnja u svim kategorijama (grijanje prostora, grijanje vode, rasvjeta i električni uređaji, glavni uređaji za kuhanje, uređaji druge namjene te hlađenje prostora) je porasla, ali razgovijetno u smislu hlađenja (za 10 posto) i grijanja prostora (za sedam posto). 

Opća kategorija 'druge namjene' također je zabilježila rast od 17 posto.

TAGOVI