Čak 80% njemačkih kućanstava smanjilo je grijanje

Autor: B.L. Objavljeno: 03.02.2023. 🕜 08:53 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Upravljački dio plinskog kotla (izvornik: Shutterstock, 2018.)

• plinski kotlovi, grijanje, sustavi grijanja, bojleri
    Izvor: Shutterstock
  • Radijator (foto: Tonka 2005.)

• radijatori, grijanje, sustavi grijanja
    Izvor: Antonia Hohnjec

Prosječna temperatura u njemačkim stanovima u studenom i prosincu iznosila je 19,4 °C

Istraživanje koje je nedavno provedeno u Njemačkoj pokazalo je kako su tijekom studenog i prosinca prošle godine prosječne temperature zraka u njemačkim kućanstvima iznosile 19,4 °C. To je za oko 0,8 °C manje nego što je iznosio prosjek za 2021. godinu ili jednostavnije: u Njemačkoj se počelo više štedjeti na grijanju.

Glavni razlog za to svakako je to što su građani poslušali pozive s najvišeg vrha države o potrebi štednje na energiji, ali i sve viših cijena energenata. Isto je istraživanje pokazalo kako je čak 79,6% njemačkih kućanstava u studenom i prosincu prošle godine smanjilo prosječne temperature za spomenutih 0,8 °C u odnosu na isto razdoblje 2021. Pri tome postoje i određene razlike u odnosu na pojedine dijelove Njemačke. Primjerice, dok je u Sarskoj 82,3% kućanstava snizilo temperature, to je u Bavarskoj učinilo njih 76,3%. U Berlinu su pak prosječne temperature zraka u stanovima iznosile 19,8 °C, što je prema istraživanju, najviše u tom razdoblju bilo u cijeloj Njemačkoj. S druge strane, najhladnije je bilo u stanovima u Bremenu, gdje su prosječne temperature zraka u stanovima u studenom i prosincu prošle godine bile 19 °C. Istodobno je temperatura na regulatorima bila najviše snižena u Berlinu (za 0,9 °C), a najmanje u Badenu i Württembergu, tek za 0,6 °C.

Kada se temperatura zraka u prostoru snizi za 1 °C, prosječna potrošnja energije smanjuje se za oko 6%, izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI