Ekološki i energetski prihvatljivije grijanje i hlađenje sportskog centra

Autor: B. O. Objavljeno: 24.01.2023. 🕜 11:10 Lokacija: Split
  • Pročelje Dioklecijanove palače i zvonik katedrale sv. Duje u Splitu (foto: BL, kolovoz 2021.)

Split, baština, Dalmacija, Splitsko-dalmatinska županija
    Izvor: B.L.

Osigurana bespovratna sredstva za zamjenu sustava hlađenja i grijanja velike i male dvorane ŠC Gripe

Uspješnim prijavama na Poziv za neposredno financiranje projekata smanjivanja potrošnje tvari koje onečišćuju ozonski sloj i fluoriranih stakleničkih plinova, koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Javna ustanova Športski objekti - Split osigurala je 45 posto potrebnog iznosa za zamjenu sustava hlađenja i grijanja unutar kompleksa ŠC Gripe.

Ostvarenim bespovratnim sredstvima za ostvarenje dvaju projekata zamijenit će se sva tri tehnički neispravna i neisplativa postojeća rashladnika koji se koriste za potrebe hlađenja velike i male dvorane unutar kompleksa ŠC Gripe. Time će se osigurati kvalitetno i suvremeno hlađenje dvorana, kao i njihovo korištenje u ljetnom razdoblju. Bitno je napomenuti kako novi uređaji koji će projektom biti zamijenjeni imaju i mogućnost grijanja, što stari uređaji nisu imali.
 

Veća pouzdanost kotlovnice

"Realizacijom projekta započinje i proces zamjene kotlovnice koja koristi lož ulje te se osigurava prelazak na ekološki prihvatljiv energent. Dizalice topline koje su predviđene projektom u odnosu na postojeću kotlovnicu imaju višestruko veću iskoristivost i znatno manju emisiju CO2 u atmosferu. Stavljanjem u funkciju novih uređaja, smanjit će se opterećenje zastarjele kotlovnice, minimalizirati potrošnja loživog lož ulja i time povećati pouzdanost postojeće kotlovnice", izvijestio je Grad Split

Prema procjenama, ukupno ulaganje iznosi 695.135 eura, a projektima su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 318.534 eura (ili 45 posto ukupne investicije). 

Ostali potrebni iznos sredstava Javna ustanova Športski objekti - Split osigurat će iz vlastitih izvora. 

Predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci.

TAGOVI