Ipak subvencije za rezervne kapacitete u ugljenu?

Autor: N. D. Objavljeno: 19.06.2023. 🕜 09:58 Lokacija: Luksembourg
  • Postrojenja TE Šoštanj (izvornik: HSE, 2020.) 

• TE Šoštanj, termoelektrane, termoelektrane na ugljen, HSE, Slovenija
    Izvor: HSE

Sigurnost opskrbe nadjačat će prevladavajuću doktrinu o isključivo niskougljičnoj proizvodnji struje

U zadnji tren podneseni prijedlog za produženje subvencija za elektrane na ugljen poremetio je planove zemalja Europske unije da u ponedjeljak odobre reformu tržišta električne energije, koja je bila osmišljena kako bi se sustav proizvodnje električne energije "prebacio" na čišću energiju.

Ministri energetike zemalja EU-a sastaju se u ponedjeljak u Luksemburgu kako bi dogovorili zajedničko stajalište o novim pravilima tržišta električne energije EU-a, usmjerenim na širenje niskougljične proizvodnje energije i izbjegavanje ponavljanja prošlogodišnje energetske krize.

Predložena reforma ima za cilj učiniti cijene električne energije stabilnijima i predvidljivijima stavljanjem novih obnovljivih izvora energije koje podupire država i nuklearnih elektrana s niskim udjelom ugljika u "ugovore za razliku" s fiksnom cijenom. Ministri moraju dogovoriti detalje poput toga kako potrošiti sve prihode prikupljene ovim programima subvencija, javlja Reuters.

 
Švedska bomba 

 

Ali razgovore je zakomplicirao kasni prijedlog Švedske, koja predsjedava EU-om, da se zemljama dopusti produljenje subvencija za elektrane na ugljen, prema kojem im se plaća da zadrže dovoljno kapaciteta za proizvodnju električne energije u stanju pripravnosti kako bi se izbjeglo nestanke struje.

Izvor:

Poljska - koja bi prema prijedlogu mogla produžiti svoju shemu potpore za elektrane na ugljen nakon 2025. - rekla je prošli tjedan da ideja ima većinu podrške. Ta zemlja 70% energije osigurava iz ugljena. No diplomati EU-a rekli su da su neke vlade odustale od prijedloga zbog zabrinutosti za okoliš, riskirajući dogovor o sveukupnim reformama.

Države traže fleksibilnost u napuštanju ugljena

Neke zemlje EU-a kažu da im je potrebna veća fleksibilnost u tome koliko brzo napuštaju ugljen i podržavaju nove industrije u zajednicama koje su se dugo oslanjale na radna mjesta u sektoru proizvodnje ugljena. Visoki dužnosnik EU rekao je da će ta iznimka biti dopuštena samo "pod specifičnim uvjetima". Dužnosnik je rekao kako očekuju da će ministri odobriti reforme tržišta električne energije - ali da nije jasno hoće li izuzimanje ugljena ući u konačni dogovor.

U prijedlogu, u koji je Reuters imao uvid, stoji da bi mehanizmi kapaciteta uspostavljeni prije srpnja 2019. mogli privremeno izbjeći ograničenje CO2 koje EU obično nameće tim shemama – omogućavajući elektranama na ugljen da sudjeluju – ako ne uspiju privući dovoljno niskougljičnih proizvođača struje.

Nakon što zemlje EU-a usuglase svoje stajalište, moraju pregovarati o konačnoj nadogradnji tržišta električne energije s Europskim parlamentom, s ciljem usvajanja zakona prije izbora za Europski parlament sljedeće godine.

 

TAGOVI