INA je poradila na kontrolnim mehanizmima u poslovanju

Autor: N. D. Objavljeno: 19.06.2023. 🕜 09:13 Lokacija: Zagreb
  • Péter Ratatics, bivši predsjednik Uprave INA-e i sadašnji izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Usluge kupcima (izvornik: INA, 2022.)

• Péter Ratatics, MOL
    Izvor: INA

MOL neće prodavati INA-u i bilo bi bolje koncentrirati se na budućnost, poručuje bivši INA-in predsjednik Uprave

Vijest da će na čelu najveće hrvatske kompanije INA-e 1. srpnja Pétera Rataticsa zamijeniti Zsuzsanna Ortutay izazvala je veliku pozornost domaće javnosti, poslovično osjetljive na sva zbivanja u Ini. 

U razgovoru za Jutarnji list Péter Ratatics govori o proteklih devet mjeseci na čelu Ine. Ratatics kaže da je tijekom njegovog mandata osigurana je stabilnost svakodnevnog poslovanja. „Promijenjeno je kontrolno okruženje kako bi se spriječile slične nepravilnosti u budućnosti. Danas, nakon devet mjeseci, s ponosom mogu reći da je Ina u snažnoj poziciji, a upravljanje rizicima je na iznimno visokoj razini.“, kazao je bivši predsjednik Uprave kompanije iz koje je prije manje od godinu dana nestalo gotovo milijardi kuna vrijednog plina u aferi Škugor. 

Ratatics je govorio i o vlasničkim odnosima. „MOL-u je u najboljem interesu da Ina ostane jaka kompanija koja dobro funkcionira, jedna od odlučujućih energetskih kompanija u srednjoistočnoj Europi. S obzirom na to da MOL nema namjeru prodavati svoj udio u Ini, otklanjanjem takve neizvjesnosti Inini menadžeri od sada mogu bez imalo oklijevanja donositi ispravne odluke u najboljem interesu kompanije. Suština je u tome da je uspješna Ina u interesu svih dioničara i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, i to je s poslovne strane jedino logično razmišljanje. Javnost ne bi smjela nasjedati na priče o propasti Ine koje iznose pojedini ‘analitičari‘ jer ih brojke demantiraju. U proteklom razdoblju Ina je podnijela veliki teret energetske krize i bila oslonac tržištu i društvu u cjelini, a tako će biti i dalje. Vrijeme je da napokon ostavimo neke stare priče iza sebe i okrenemo se budućnosti.“, rekao je Ratatics kojeg je na poziviji prošli tjedan zamijenila Zsuzsanna Ortutay. 

TAGOVI