Filipović: Ne zanima nas isključivo ispunjavanje nacionalnih energetskih potreba

Autor: B. O. Objavljeno: 16.06.2023. 🕜 08:42 Lokacija: Washington (SAD)
  • Bijela kuća u Washingtonu, DC u Sjedinjenim Američkim Državama (izvornik: Shutterstock 2013.)

• SAD, Washington
    Izvor: Shutterstock

Osma Godišnja konferencija o energetskoj sigurnosti središnje i istočne Europe

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ovaj tjedan je sudjelovao na Osmoj Godišnjoj konferenciji o energetskoj sigurnosti središnje i istočne Europe koja je, u organizaciji Atlantic Councila, održana u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama

Konferencija je bila usmjerena na ključna područja transatlantske suradnje u sigurnosti opskrbe energijom uoči zime, dugoročnih napora za dekarbonizaciju i potpore ukrajinskoj energetici.

"Na konferenciji se raspravljalo o mogućnostima srednje i istočne Europe da unaprijedi energetsku sigurnost diversifikacijom uvoza, ulaganjem u kritičnu energetsku infrastrukturu, ubrzanjem komercijalizacije dekarboniziranih tehnologija, izgradnjom otpornih lanaca opskrbe čistom energijom, integracijom Ukrajine u regionalni energetski sustav te utvrđivanjem mogućnosti za transatlantsku suradnju u tim nastojanjima", javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR). 

"Vlada Republike Hrvatske ustrajala je u hrvatskom strateškom projektu LNG terminala na otoku Krku i tako postala neizostavan element europske energetske sigurnosti", izjavio je. 

"Kao odgovoran euroatlantski partner, ne zanima nas isključivo ispunjavanje nacionalnih energetskih potreba. Razumijemo zajedničke izazove s kojima se svi suočavamo, a Hrvatska je odlučna doprinijeti regionalnoj i europskoj sigurnosti opskrbe tako što će postati energetsko čvorište. Stoga smo odlučili povećati kapacitet LNG terminala, koji će uključivati odgovarajuću infrastrukturu kopnenog cjevovoda. Plan je učiniti ga prikladnim za transport obnovljivih izvora kao što je vodik", naglasio je.

Osim toga, izvijestio je MINGOR, istaknuo je potrebu rada na novim prometnim koridorima, poput jonsko-jadranskog, koji bi povezivali Grčku najkraćom rutom, autocestom preko Albanije, Crne Gore i Hrvatske s Italijom. 

Otvaranjem koridora za cestovni promet paralelno bi se mogla graditi i druga infrastruktura (plinovod za prirodni plin, a kasnije vodik, željeznice). Tako će se omogućiti bolja povezanost sa susjednim državama te povećati diverzifikacija opskrbe energijom.

"Hrvatska vodi primjerom. Hrvatska vodi po rezultatima. Svjesni smo da je energetska neovisnost jedan od stupova nacionalne sigurnosti", zaključio je.

TAGOVI