Kvarner kao energetsko čvorište

Autor: B. O. Objavljeno: 27.03.2023. 🕜 10:10 Lokacija: Opatija
  • Panorama Rijeke i Kvarnerskog zaljeva (izvornik: maparetech from Pixabay, 2023.)

• Rijeka, Primorsko-goranska županija
    Izvor: maparetech / Pixabay

Sadašnjost i budućnost Rijeke i Kvarnera koji se, uz tradicionalnu ulogu luke i prometnog čvorišta, u sve značajnijoj mjeri pozicioniraju i kao energetsko čvorište

Nakon agresije Rusije na Ukrajinu krenuli su tektonski poremećaji, posebice na energetskom tržištu. Stoga je važno sagledati što je sve Vlada do sada učinila u borbi s tom krizom, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović na konferenciji 'Kvarner kao energetsko čvorište' koja se u organizaciji Novog lista održala koncem proteklog tjedna u Opatiji. 

On je dodao kako je izgrađen LNG terminal zahvaljujući kojem Hrvatska može zadovoljiti sve svoje potrebe za plinom. "U tom kontekstu, možemo razmišljati kako Hrvatsku pozicionirati kao energetsko čvorište ovog dijela Europe zbog čega je prošle godine donesena odluka da udvostručimo kapacitete LNG-ja i investiramo u mrežu plinovoda, sve kako bi bili još sigurniji i energetski neovisniji", izjavio je. 
 

Punionice alternativnih goriva

Govoreći o tranziciji k alternativnim energetskim izvorima i dekarbonizaciji prometa, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković spomenuo je javni poziv za nabavku dvjestotinjak niskopodnih električnih i autobusa na vodik. "U planu je i subvencioniranj nabave vozila i punionica alternativnih goriva", dodao je.

Na konferenciji se govorilo o sadašnjosti i budućnosti Rijeke i Kvarnera koji se, uz tradicionalnu ulogu luke i prometnog čvorišta, u sve značajnijoj mjeri pozicioniraju i kao energetsko čvorište, važno ne samo na razini Hrvatske, već i Europske unije. 

Brojni veliki projekti, poput izgradnje LNG terminala i njegova planiranog proširenja, ulaganja u plinske transportne sustave, modernizacije i povećanja kapaciteta rafinerije te skladišnih i transportnih kapaciteta za naftu i derivate tome snažno govore u prilog, izvijestio je MINGOR

Sudionici konferencije govorili su i o razvoju novih tehnologija i tranziciji od fosilnih goriva prema proizvodnji, tehnologijama korištenja te transportnim i logističkim izazovima i mogućnostima održivih energetskih izvora i energenata dobivenih korištenjem 'zelene' energije.

TAGOVI