Grčka želi interkonekcije prema sjeveru prema bogatijim tržištima

Autor: N. D. Objavljeno: 24.03.2023. 🕜 11:31 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Električni stup okovan ledom (izvornik: Shutterstock 2015.)

• distribucija električne energije, električna energija
    Izvor: Shutterstock

Zelena energija iz Grčke, Bugarske i Afrike lakše bi stizala do Europe pa i preko Hrvatske

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pokrenuo je plan stvaranja elektroenergetskih interkonekcija za izvoz električne energije iz obnovljivih izvora iz svoje zemlje, Bugarske i Afrike u Europu, posebno na Zapadni Balkan.

Nova inicijativa predstavljena je danas na summitu Europske unije. Riječ je o izgradnji interkonekcija na kopnu i podmorju širom šire regije, piše Balkan Green Energy News. 

Konkretno, Grčka je najavila da želi koridor prijenosne snage 3 GW prema Albaniji koji bi se mogao povećati na 9 GW. Nacionalni operater prijenosnog sustava IPTO (grčki akronim je Admie) ispituje dvije moguće rute u budućnosti: jedna bi išla kopnom kroz Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju i prošla kroz Austriju i južnu Njemačku. Druga trasa je za podmorski kabel od Albanije do Slovenije, i dalje u istom smjeru. Vlada u Ateni potiče projekte kao što su Euroazijski interkonektor (Izrael-Cipar-Grčka), GAP i GREGY (Egipat-Grčka), kao i jačanje postojećih veza s Albanijom, Bugarskom i Italijom.

Velik broj zelenih projekata i otežani pristup mreži


Između ostalog, u Grčkoj je u tijeku mnogo više projekata zelene energije nego što joj je potrebno da ispuni svoje ciljeve do 2030. godine. Prema najnovijem Nacionalnom energetskom i klimatskom planu do kraja desetljeća na mrežu bi trebalo biti priključeno 15 GW iz obnovljivih izvora. No, investitori su osigurali neku vrstu dozvola proizvođača za gotovo 100 GW (25,3 GW elokoške dozvole, 65,1 GW je u ranom stupnju razvoja).

Grčki problem je pritup mreži, na koju se čeka i po 12 mjeseci, a investitori traže dozvolu da sami grade priključke, no Vlada inzistira na monopolu operatora mreže HEDNO-a, zbog čega su česte pritužbe na pogodovanje, slično kao u Hrvatskoj. Za Grčku je ključno da ojača vlastitu mrežu, a ne samo gradi interkonekcije. IPTO bi do kraja travnja trebao završiti 400 kV zapadni kabel za Peloponez, a u planu su brojne podstanice. 

Zato su zajedno s Vladom zainteresirani za izvoz viškova električne energije u ostatak Balkana i šire na kontinentu. Navedene interkonekcije mogli bi koristiti i proizvođači iz Bugarske i Rumunjske, piše BGEN.

 

 

TAGOVI