Slovenci masovo podržavaju izgradnju nove nuklearne elektrane

Autor: N. D. Objavljeno: 16.01.2024. 🕜 08:43 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Pogled na postrojenja NE Krško (izvornik: NE Krško, 2023.) 

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: NE Krško

Dobra iskustva razbila su strah susjeda od nuklearne energije

Većina stanovnika Slovenije podržala bi gradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, a uvjerljivo podržavaju i nuklearnu energiju, pokazala je anketa lista Dnevnik. Podrška novom nuklearnom bloku najizraženija je među mlađim ispitanicima, a raste s obrazovanjem. Jedan od glavnih razloga protivljenja je radioaktivni otpad.

Izgradnju NE Krško 2 podržalo bi 68,6% ispitanika, protivi mu se 21,1%, a desetina ispitanika je neopredjeljena. Potpora projektu najmanja je među niskoobrazovanim - polovina onih sa završenom osnovnom školom podržala bi projekt, a potpora raste s obrazovanjem. Među onima koji su završili fakultet potpora projektu premašuje 74%. Projekt natprosječno podržavaju mlađi ispitanici do 30 godina, a nešto su mu više skloni muškarci nego žene.

Ispitanike Dnevnika pitali su i koliko općenito podržavaju nuklearnu energiju. Da se slaže s korištenjem nuklearne energije za energetske potrebe odgovorilo je 68% ispitanika, dok se ne slaže 11% ispitanika. 

Prosječna ocjena sklonosti javnosti korištenju nuklearne energije u znanstveno-istraživačke svrhe ili potrebe još je viša, a daleko najmanje građani su za korištenje nuklearne energije za vojne potrebe. Takvom korištenju energije protivi se 78,2% ispitanika. Glasači ljevice oštro se protive korištenju nuklearnih tehnologija u vojne svrhe; protiv takve upotrebe izjasnilo se 95% simpatizera ove stranke.

Radioaktivni otpad velikim ili vrlo velikim problemom definiralo je nešto manje od 60% ispitanika. Zagovornici izgradnje NEK 2 otpad smatraju manjim problemom od onih koji se protive projektu.

TAGOVI