NE Krško ispunila posljednji administrativni zahtjev za produljenje pogona

Autor: B. O. Objavljeno: 11.12.2023. 🕜 15:19 Lokacija: Krško (Slovenija)
  • Pogled na postrojenja NE Krško i rijeku Savu (izvornik: NE Krško, 2023.)

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: NE Krško

Nuklearna elektrana mora svakih 10 godina provesti opsežan periodični sigurnosni pregled

Nuklearna elektrana (NE) Krško, koja ima vremenski neograničenu pogonsku dozvolu, mora, u skladu s važećim slovenskim zakonodavstvom, svakih 10 godina provesti opsežan periodični sigurnosni pregled. Prvi takav pregled završen je 2003., a drugi 2013. godine.

Također, dovršen je treći pregled ('3rd Periodic Safety Review', PSR3), objavljeno je na stranicama NE Krško. On se odvijao u skladu sa slovenskim zakonodavstvom i smjernicama Međunarodne agencije za atomsku energiju, obuhvativši sljedeća područja: postrojenje, sigurnosne analize, pogon i korištenje pogonskih iskustava, upravljanje, okoliš, zaštitu od zračenja i fizičku zaštitu. 

Za pregled fizičke zaštite, koji se odvijao usporedno, Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost (URSJV) izdala je rješenje u kolovozu ove godine, a akcijski plan se već provodi. Za ostali, opsežniji dio pregleda, URSJV je u ponedjeljak, 4. prosinca izdao odluku kojom se potvrđuje izvješće o periodičnom sigurnosnom pregledu koje se sastoji se od dva dokumenta. 

S time NE Krško ispunjava uvjet za produljenje važenja pogonske dozvole. Međutim, najkasnije do početka prosinca 2028. godine NE Krško mora dovršiti provedbu plana izmjena i poboljšanja te svako polugodište izvijestiti URSJV o napretku.

Nakon ishođenja okolišne suglasnosti za produljenje pogonskog vijeka te nuklearne elektrane do 2043., koju je početkom godine izdalo nadležno ministarstvo, te završetka Programa nadogradnje sigurnosti, NE Krško je s ovom odlukom ispunila i posljednji administrativni zahtjev za produljenje pogona.

TAGOVI