NE Krško za koji dan ponovo na mreži?

Autor: N. D. Objavljeno: 14.11.2023. 🕜 10:46 Lokacija: Krško (Slovenija)
  • Pogled na postrojenja NE Krško (izvornik: GEN Energija, 2023.) 

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: GEN Energija

Popravak je završen, čeka se pozitivno mišljenje struke, objavili su iz NEK-a

Nuklearna elektrana Krško, koja je od 5. listopada prestala s radom zbog sitnog puknuća na jednom od cjevovoda, krajem ovog tjedna ponovno će početi proizvoditi struju. Remont je završen, kažu u NEK-u a Uprava za radiološku sigurnost dobila je izvješće o obavljenoj analizi nakon zaustave elektrane te izvršenih radova. Prošlog je tjedna 121 gorivni element iz bazena istrošenog goriva vraćen u reaktorsku posudu u kojoj se odvija nuklearna reakcija. Također je zatvoren i nadopunjen vodom primarni rashladni krug, pokrenute su dvije primarne crpke, počelo je zagrijavanje primarnog sustava te će se pokrenuti reaktor, napisali su na stranicama NEK-a.

Ponovno pokretanje ovisi o pozitivnom mišljenju koje će nakon neovisnog nadzora dati ovlaštene organizacije ovlaštene od Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost.

Ipak, u NEK-u planiraju da će “elektrana prve kilovatsate električne energije proizvesti krajem tjedna”. Preventivno su zamijenjene cijevi na drugoj liniji. 

Nakon što je otkriveno curenje na cjevovodu jedne od linija spojnog sustava primarnog sustava, zbog čega je početkom listopada preventivno zaustavljena elektrana, NEK je odlučio u potpunosti zamijeniti dio cjevovoda - od priključka do reaktorske posude i do prvog ventila. Istodobno je u istom opsegu zamijenjen i cjevovod na drugoj liniji sustava za siguran dugoročni i što brži nastavak rada.

Iz NEK-a kažu da su već počeli sklapati ugovore za metalografička istraživanja koja će dati odgovor mehanizma izravnog uzroka kvara na cjevovodu, te termo-hidrauličke i mehaničke analize oba cjevovoda. Sve istrage trebale bi biti završene u roku od godinu dana.

TAGOVI