Amerikanci bi iduće godine mogli trošiti najmanje benzina u dva desetljeća

Autor: N. D. Objavljeno: 13.11.2023. 🕜 10:21 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Detalj benzinske postaje (izvornik: logoboom / Shutterstock, 2007.)

• benzinske postaje, naftni derivati
    Izvor: logoboom / Shutterstock

Cijene nafte slabe, baš kao i izgledi dva najjača svjetska gospodarstva

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim gospodarstvima. Ovo je prvo tako dugotrajno slabljenje cijena crnog zlata od svibnja.  

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 4,1% na 81,43 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,2% na 77,17 USD. Pad cijena treći tjedan zaredom posljedica je zabrinutosti trgovaca zbog naznaka slabljenja potražnje u najvećim potrošačima SAD-u i Kini.  

Štoviše, američka uprava za energetske informacije rekla je prošlog tjedna da će proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Državama ove godine porasti nešto manje nego što se ranije očekivalo, dok će potražnja pasti.

Sljedeće bi godine potrošnja benzina po stanovniku u SAD-u mogla pasti na najnižu razinu u dva desetljeća, navodi se, što se pripisuje radu od kuće, visokim cijenama i novijim energetski učinkovitijim automobilima. EIA stručnjaci pak kalkuliraju da će cijena brenta ove godine biti prosječno 84 USD, no već iduće godine njezin prosjek mogao bi iznositi 93 USD/bl, javlja Reuters.

Slabi gospodarski podaci prošlog tjedna iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, povećali su strah od slabe potražnje.

Potrošačke cijene u Kini u listopadu su pale na najniže razine iz razdoblja pandemije, što dovodi u sumnju snagu gospodarskog oporavka zemlje.Uz to, rafinerije u Kini tražile su manju opskrbu od Saudijske Arabije za prosinac. Najveći izvoznici nafte Saudijska Arabija i Rusija prošlog su tjedna potvrdili da će nastaviti s dodatnim dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje nafte do kraja godine budući da zabrinutost oko potražnje i gospodarskog rasta nastavlja utjecati na tržišta sirove nafte.

Američke energetske tvrtke smanjile su broj aktivnih naftnih platformi  drugi tjedan zaredom na najnižu razinu od siječnja 2022., objavila je tvrtka za energetske usluge Baker Hughes. OPEC+ sastat će se 26. studenog.

TAGOVI