Nameti i dalje značajno utječu na rezultate MOL-a

Autor: B. O. Objavljeno: 13.11.2023. 🕜 08:19 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Ulaz u poslovnu zgradu MOL Grupe u Budimpešti (izvornik: Adriana Iacob / Shutterstock, 2021.) 

• MOL
    Izvor: Adriana Iacob / Shutterstock

U ovom smo tromjesečju uspjeli ublažiti učinke nepovoljnih vanjskih uvjeta uz poboljšanje rafinerijskih marži i snažnu potražnju kupaca za našim gorivima, kaže Zsolt Hernádi

Mađarska naftna i plinska skupina MOL objavila je koncem proteklog tjedna financijske rezultate za treće tromjesečje, koji su manji za 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani, i iznose 976 milijuna dolara. 

Državni nameti i dalje imaju značajan utjecaj na rezultate, s učinkom jednakim polovici čiste CCS EBITDA-e (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije uzimajući u obzir trenutačne rashode) tijekom prva tri tromjesečja, što uključuje i novi porez na CO2 uveden u Mađarskoj retroaktivno od 1. siječnja ove godine. 

Djelatnosti Rafinerija i marketinga te Istraživanja i proizvodnje nafte i plina i dalje su poslovale pod pritiskom tržišnih uvjeta, što je ublaženo snažnim rezultatom djelatnosti Usluga kupcima, priopćio je MOL

Uslijed toga, čista CCS EBITDA je u prvih devet mjeseci dosegnula 2,1 milijardu dolara. To je MOL-u omogućilo da podigne svoje smjernice za čistu CCS EBITDA-u za cijelu 2023. na otprilike 2,8 milijardi dolara, u odnosu na ranijih 2,5 milijardi dolara.

"Ponosan sam što smo uspjeli održati dobre rezultate unatoč teškom regulatornom okruženju i tržišnim pritiscima. U ovom smo tromjesečju uspjeli ublažiti učinke nepovoljnih vanjskih uvjeta uz poboljšanje rafinerijskih marži i snažnu potražnju kupaca za našim gorivima. Možemo podići smjernice za EBITDA-u jer smo i dalje optimistični da će naš integrirani poslovni model otporan na krize i naše učinkovito poslovanje dodatno uravnotežiti učinke nestabilnih tržišnih i regulatornih uvjeta. Također smo predani nastavku našeg transformacijskog putovanja i ispunjenju sve viših očekivanja u pogledu naše uloge u osiguranju sigurnosti opskrbe u regiji srednje i istočne Europe", izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe. 

TAGOVI