Poslovanje uz pogoršane makro uvjete i goleme namete

Autor: B. O. Objavljeno: 07.08.2023. 🕜 09:39 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Ulaz u poslovnu zgradu MOL Grupe u Budimpešti (izvornik: Adriana Iacob / Shutterstock, 2021.) 

• MOL
    Izvor: Adriana Iacob / Shutterstock

MOL postavlja svoja očekivanja za EBITDA za cijelu 2023. godinu na oko 2,5 milijarde dolara

Mađarska naftna i plinska skupina MOL koncem proteklog tjedna je objavila svoje financijske rezultate za drugo tromjesečje i prvu polovicu 2023. godine.

Dobit MOL-a prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u prvih šest mjeseci iznosila je nešto više od 1,12 milijardi dolara. U u drugom tromjesečju pak EBITDA je dosegnula 411 milijuna dolara.

I rezultati djelatnosti Istraživanja i proizvodnje i oni Rafinerija i marketinga bili su pogođeni pogoršanjem makro uvjeta i zadržanim golemim državnim nametima, uključujući dodatne poreze i naknade za rudarstvo, priopćeno je iz MOL-a.

Osim toga, rezultate drugog tromjesečja poremetio je novi dodatni porez u Mađarskoj temeljen na prihodima, u iznosu od 315 milijuna dolara za cijelu 2023. godinu, koji je u potpunosti priznat kao jednokratni trošak u drugom tromjesečju.

Linija gospodarenja otpadom

Djelatnost Usluga kupcima oporavila se od prošlogodišnjih niskih razina i sudjelovala s gotovo 43 posto u ukupnoj EBITDA-i MOL-a, djelomično ublažavajući učinak nepovoljnog vanjskog okruženja.

MOL postavlja svoja očekivanja za EBITDA za cijelu 2023. godinu na oko 2,5 milijarde dolara.

"Makro okruženje nije bilo dovoljno dobro da nadoknadi negativne učinke državnih intervencija u regiji srednje i istočne Europe, koje su bez sumnje ostavile traga na našim rezultatima u prvoj polovici godine, a posebice u drugom tromjesečju ove godine. Trenutne razine vladinih nameta – osim ako se ove izvanredne mjere postupno ukinu u bliskoj budućnosti – pogoršat će konkurentnost MOL Grupe i opteretiti stvaranje novčanog toka potrebnog za naše investicijske planove. Ne uzimajući u obzir negativne vanjske učinke, operativni rezultat MOL Grupe bio je snažan, djelatnosti su nastavile sa svojim strateškim ulaganjima, a MOL Grupa uspjela je pokrenuti i svoju novu poslovnu liniju gospodarenja otpadom", komentira predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi.

TAGOVI