Njemačko gospodarstvo u sve dubljoj krizi - troši se znatno manje energije

Autor: N. D. Objavljeno: 11.08.2023. 🕜 13:21 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Izlaz dimnih plinova iz dimnjaka termoelektrane (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• dimni plinovi, termoelektrane, onečišćenje, emisije
    Izvor: Shutterstock

Energetski intenzivna industrija doživjela je ove godine pad od čak 13%

Emisije stakleničkih plinova u Njemačkoj pale su devet posto u prvoj polovici godine jer je slabljenje gospodarstva smanjilo potrošnju energije, pokazuje analiza istraživačkog centra za klimu i energiju Agora Energiewende. Ukupne emisije iznosile su 340 milijuna tona CO2 ekvivalenta, u usporedbi s 374 milijuna tona u istom razdoblju prošle godine, procjenjuje Agora. Ipak, direktor Simon Müller rekao je da smanjenje nije razlog za slavlje jer nije uzrokovano nužnom strukturnom promjenom. "Širenje energije vjetra još uvijek napreduje presporo, a novo zakonodavstvo o sustavima kućnog grijanja nije dostatno za postizanje klimatskih ciljeva u građevinskom sektoru."

Visoke cijene energije dovele su do 13-postotnog pada energetski intenzivne industrijske proizvodnje jer su mnogim tvrtkama istekli jeftiniji dugoročni ugovori o opskrbi energijom. Think tank je rekao da je potrebno brzo uvođenje subvencioniranja cijena električne energije u industriji kako bi se osigurala konkurentnost tvrtki jer "osigurava potrebno vrijeme za provedbu pametne industrijske politike za prijelaz na niskougljično gospodarstvo"

Udio obnovljivih izvora energije u strukturi električne energije u zemlji porastao je na 55 posto od siječnja do lipnja, što je rekord u prvoj polovici godine, konstatirala je Agora. Međutim, analitičari su primijetili da je rast proizvodnje iz vjetroelektrana ostao znatno ispod njemačkog cilja, dok su solarne instalacije ostale na pravom putu. U prvoj polovici 2023. Njemačka je postigla 61% svog cjelogodišnjeg cilja za solarnu energiju, ali samo 24% svog cilja za vjetar.

Think tank je rekao da vlada hitno mora pojednostaviti postupke izdavanja dozvola. Agora je napomenula da, dok dizalice topline i sustavi daljinskog grijanja opskrbljuju toplinom više od 80 posto novih zgrada, smanjenje emisija u građevinskom sektoru zahtijeva obnovu postojećih zgrada. Think tank je pozvao vladu da razjasni buduće subvencije kako bi potrošačima i tvrtkama pružila sigurnost ulaganja koja trebaju povećati proizvodnju dizalica topline.

Istraživači energetskog tržišta AG Energiebilanzen (AGEB) nedavno su procijenili da su emisije CO2 povezane s energijom pale za više od osam posto u prvoj polovici 2023. jer se potrošnja energije smanjila za "znatnih" sedam posto.

TAGOVI