Njemačka produljuje ograničavanje cijena električne energije i plina

Autor: B.L. Objavljeno: 30.07.2023. 🕜 19:53 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Brandenburška vrata u Berlinu (izvornik: jakob5200 from Pixabay, 2023.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: jakob5200 / Pixabay
  • Snopovi novčanica 50 eura (izvornik: Marc Dietrich / Shutterstock, 2007.)

• novac, euro, financije
    Izvor: Marc Dietrich / Shutterstock

Njemački ministar gospodarstva i zaštite klime želi produljiti ograničavanje cijena do sljedećeg Uskrsa

Njemački savezni ministar gospodarstva i zaštite klime dr. Robert Habeck želi produljiti ograničavanje cijena električne energije i plina do Uskrsa 2024. godine. "Ograničavanje cijena djeluje kao osiguranje protiv njihovog rasta," naglasio je ministar iz stranke Zelenih za njemački list 'Augsburger Allgemeine'. No, kako se sada očekuje, mjere za ograničavanje cijena energenata trebale bi biti ukinute do kraja ove godine. S druge strane, o produljenju spomenute mjere Njemačka već razgovara s Europskom komisijom.

S gledišta njemačkog ministra, produljenje mjere ograničenja bi prije svega značilo mjeru opreza s obzirom na niže otkupne cijene. "Ako cijene padnu i budu ispod gornje granice od 40 centi za električnu energiju ili 12 centi za plin za privatne potrošače, onda ograničenja ne trebaju. Ali, ako se nešto dogodi, osiguranje će i dalje biti tu u nadolazećoj zimi," napominje on. Za ublažavanje šoka od visokih cijena energije stavljeno je na raspolaganje 200 milijardi eura, no tržišta su se sada stabilizirala. "Zato smo samo morali potrošiti oko 18 mlrd. eura na ograničavanje cijena," ističe dr. Habeck  i nastavlja: "Proći će godina ili godina i pol prije nego što se cijene vrate u normalu. Ako ipak bude nešto poput kritične faze, bit će to u nadolazećoj zimi. Nakon toga ćemo sigurno završiti."

Ograničavanje cijena električne energije i plina je mjera koja se odnosi na veliki dio potrošnje u kućanstavima U međuvremenu, opskrbljivači električne energije počeli su ponovno nuditi ugovore s tarifama koje su niže gornjih granica ograničenja. Riječ je o 0,4 EUR/(kW h) za električnu energiju i 0,12 EUR/(kW h) za plin, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

TAGOVI