Baterijska pohrana energije umjesto termoelektrane na ugljen

Autor: B.L. Objavljeno: 26.07.2023. 🕜 08:00 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Ugljen u ruci rudara (izvornik: Vladyslav Trenikhin / Shutterstock, 2021.)

• ugljen, rudarstvo
    Izvor: Vladyslav Trenikhin / Shutterstock

Britanska 'ugljenara' pretvara se u divovski baterijski spremnik snage 1040 MW i kapaciteta 2080 MW h

Britanska tvrtka Carlton Power dobila je zeleno svjetlo za ostvarenje projekta baterijske pohrane energije (BESS). Vrijednost projekta je 867 milijuna eura, a postrojenja bi se trebalo graditi u okolici Manchestera u Ujedinjenom Kraljevstvu. Baterijski spremnik imat će snagu 1040 MW i kapacitet pohrane 2080 MW h. Očekuje se da gradnja Niskougljičnog energetskog parka Trafford na lokaciji nekadašnje termoelektrane na ugljen ukupne površine 15 ha započne u prvom tromjesečju 2024., dok bi postrojenje s komercijalnim pogonom moglo započeti u zadnjem tromjesečju 2025. godine.

Drugi Carltonov projekt na toj lokaciji je Zeleni vodik Trafford, kojim je predviđena gradnja postrojenja za proizvodnju zelenog vodika snage 200 MW. Prva faza projekta, snage 15 - 20 MW, mogla bi biti puštena u pogon također u zadnjem tromjesečju 2025. godine.

Ukupna vrijednost ta dva projekta procjenjuje se na čak 2,32 milijarde eura, no očekuje se kako će donijeti značajne gospodarske koristi širem području Manchestera i pomoći u postizanju neto nultih emisijskih ciljeva. No, to nije sve jer Carlton na području Energetskog parka namjerava graditi i sustav za pohranu energije na osnovi stlačenog zraka. Vrijednost tog projekta je 290 mil. eura, a kapacitet pohrane električne energije iznosiut će 250 MW h, objavio je njemački portal o Sunčevoj energiji 'PV Magazine'.

TAGOVI