Od Nove godine - 15-minutni obračunski interval

Autor: B.L. Objavljeno: 30.07.2023. 🕜 18:55 Lokacija: Zagreb
  • Dalekovod (izvornik: Lisa-S / Shutterstock, 2016.)

• dalekovodi, elektroenergetski sustavi, električna energija, elektroenergetika
    Izvor: Lisa-S / Shutterstock

Hrvatski sudionici na veleprodajnim tržištima moći će uravnotežiti svoje pozicije na 15-minutnoj razini

U hrvatskoj zoni trgovanja od 1. siječnja 2024. godine uvodi se petnaestominutni obračunski interval (15 min ISP) na tržištu električne energije.

Hrvatski operator prijenosnog sustava je informiranjem Hrvatske energetske regulatorne agencije, a u dogovoru s Hrvatskim operatorom tržišta energije, u skladu s Uredbom komisije (EU) 2017/2195 o uspostavljanju smjernica za električnu energiju uravnoteženja (EBGL), inicirao i službeno započeo proces pripreme svih subjekata na tržištu električne energije vezano uz uvođenje 15-minutnog obračunskog intervala. Valja se podsjetiti, trenutačno je na snazi odstupanje od obveza propisanih člankom 53. EBGL-a i u primjeni je obračunski interval od 1 h.

Hrvatski sudionici na veleprodajnim tržištima moći će uravnotežiti svoje pozicije na 15-minutnoj razini bilateralno unutar hrvatske zone trgovanja od početka uvođenja 15-minutnog ISP-a 1. siječnja 2024. i prekogranično korištenjem povezanog (pomoću Single Intraday Couplinga) unutardnevnog CROPEX ID tržišta preko slovensko-hrvatske i mađarsko-hrvatske granice od 10. siječnja 2024. godine.

Prema prethodnim najavama, HOPS u suradnji s HROTE-om planira održavanje radionice s tržišnim sudionicima na kojoj će biti predstavljen prelazak na 15-minutni obračunski interval i sve obveze sudionika u pripremnoj fazi (ispitivanja). Radionica će se održati sredinom rujna, izvijestio je HOPS.

TAGOVI