Nastavljaju se izvanredni rezultati vodećeg domaćeg izvoznika

Autor: B.L. Objavljeno: 28.07.2023. 🕜 08:37 Lokacija: Zagreb
  • Poslovna zgrada Končara s novim logom (izvornik: Končar, 2022.)

• Končar, logo, zgrade
    Izvor: Končar
  • Novi Končarev tramvaj za Latviju (izvornik: Končar - Električna vozila, 2020.)

• Končar, Končar KEV, tramvaji
    Izvor: Končar
  • mr. sc. Gordan Kolak, dipl. ing., predsjednik Uprave Končara (izvornik: Davor Puklavec / Pixsell, 2022.)

• Gordan Kolak, Končar
    Izvor: Davor Puklavec / Pixsell

Končar je i u drugom tromjesečju nastavio sa značajnim rastom uz rekordan broj novougovorenih poslova

Nakon izvanrednih poslovnih rezultata u prvom tromjesečju, Končar je i u drugom tromjesečju ove godine nastavio s odličnim poslovanjem, ostvarivši značajan rast uz rekordan broj novougovorenih poslova. To najbolje pokazuju podaci iz upravo objavljenih 'Nerevidiranih rezultata poslovanja Grupe KONČAR - siječanj - lipanj 2023.' Tako su novougovoreni poslovi u prvom tromjesečju ove godine zaključeni su u iznosu od 748,1 milijuna eura i više su nego dvostruko veći od onih iz istog razdoblja 2022. Istodobno je vrijednost otvorenih obveza iznosila 1,34 milijarde eura, dok su otvorene narudžbe za 2024. godinu već dostigle razinu od 630 mil. eura.

Pozitivan trend novougovorenih poslova i dalje se ostvaruje u području prijenosa i distribucije električne energije jer zelena energetska tranzicija za posljedicu ima još veću potražnju za transformatorima. Končar je tako ostvario rekordan iznos novih narudžbi, osobito za izvoz na tržišta Njemačke, Švedske i Austrije. To potvrđuje i omjer novougovorenih i realiziranih poslova (tzv. book-to-bill ratio) koji je u prvom polugodištu na tržištu Njemačke iznosio 3,2.

"Na odličan financijski rezultat Grupe Končar, osim novougovorenih poslova i 'backloga', utjecao je i značajan rast prihoda unatoč višim troškovima poslovanja nego u vrijeme prije pandemije i rata u Ukrajini. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 382,9 mil. eura, što je 93,9 mil. eura ili 32,5% više u odnosu na rezultate ostvarene za prvo polugodište 2022. godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje i dalje prati pozitivan trend rasta te u prvom polugodištu iznosi 67%. Rast je ostvaren na najznačajnijem tržištu Europske unije čiji udio u izvozu iznosi 75%, ali i na svim ostalim tržištima," ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave tvrtke.

Kada je riječ o dobiti, normalizirana dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosi 34,3 mil. eura i veća je za 13,9 mil. eura ili 68,4% od one iz istog razdoblja prošle godine, dok normalizirana neto dobit iznosi 23,3 mil. eura, što je više nego dvostruko veće (za 12,7 mil. eura) u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

Drugo tromjesečje ove godine obilježili su i važni događaji kao što je potpisivanje ugovora sa Zagrebačkim električnim tramvajem o kupoprodaji 20 niskopodnih tramvaja u vrijednosti od 37,8 mil. eura. Radi se o ugovoru koji je potpisan u okviru projekta 'Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu' iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. i koji je nastavak uspješne suradnje u sklopu koje su u razdoblju 2005. - 2010. isporučena ukupno 142 niskopodna tramvaja. Uz to, sklopljeni su i važni ugovori s austrijskom elektroenergetskom tvrtkom Verbund za revitalizaciju hidroelektrana u Austriji i Njemačkoj i sa švedskim operatorom elektroprijenosnog sustava Svenska Kraftnät (SVK) za projekte proširenja 220 kV transformatorske stanice Linnvasselv i rekonstrukcije primarne opreme te sustava zaštite i upravljanja na sedam transformatorskih stanica od 220 kV u blizini Stockholma.

Konačno, treba naglasiti da knjiga ugovora raste i za 2025. godine. Naime, za tu su godinu već do prve polovice ove godine ugovoreni novi poslovi u iznosu 139 mil. eura, objavio je Končar.

TAGOVI