Njemački automobilistički div kreće s trgovanjem energijom na burzi

Autor: B.L. Objavljeno: 26.07.2023. 🕜 08:03 Lokacija: Wolfsburg (Njemačka)
  • Logo Volkswagena (FOTO: Cesar Salazar from Stock, 2023.)

• Volkswagen logo
    Izvor: Cesar Salazar

Trgovanje električnom energijom ključna je prekretnica na putu elektromobilnosti i energetske tranzicije

Njemački proizvođač automobila Volkswagen i njegov odjel, odnosno brend Elli bit će prvi iz tog područja gospodarstva koji su započeli s trgovanjem električnom energijom na njemačkom tržištu električne energije na najvećoj europskoj burzi električne energije EPEX Spot. Osnova trgovanja električnom energijom je stacionarni sustav za pohranu električne energije koji čine baterijski spremnici e-up! i nova digitalna platforma za trgovanje električnom energijom Elli. U stacionarnom sustavu za baterijsku pohranu energije, tzv. PowerCenteru ubuduće će pohranjivati električna energija kojom se trguje. Riječ je o pilot-projektu koji zajednički promiču Elli i Volkswagenova poslijeprodajna služba i prvi je korak na putu prema pametnoj energetskoj platformi. Volkswagen i Elli žele povezati rastuće ​​kapacitete za pohranu električne energije u električnim automobilima i baterijama u jedinstven energetski sustav i tako dati doprinos elektromobilnosti i energetskoj tranziciji.

Kako će to, zapravo, raditi? Fokus je pri tome na inteligentnoj platformi za trgovanje, kontrolu i optimiranje baterija. Ponude se mogu automatski stavljati na burzu pomoću platforme, a rezultati trgovanja prevode u vremenski raspored i baterija se automatski puni ili prazni. Električna energija se kupuje u razdobljima niskih cijena (kada je udio one iz obnovljivih izvora velik) i prodaje u razdobljima visokih cijena (kada je udio energije iz obnovljivih izvora mali). Rezultat toga nisu samo dodatni prihodi od trgovine električnom energijom, već se može postići i bolje iskorištavanje obnovljivih izvora.

U tom pilot-projektu steći će se dragocjeno iskustvo za postavljanje platforme Smart Energy koja se kasnije može koristiti i za veće i složenije projekte. Zajedno s proizvođačem baterija PowerCo trenutačno se ispituju mogućnosti i skalabilnost velikih sustava za pohranu podataka. Rastuća flota električnih vozila također se može integrirati u energetsku mrežu pomoću rješenja Vehicle-2-Home i Vehicle-2-Grid i služiti kao mobilna banka za napajanje. Zahvaljujući inteligentnim tarifama i algoritmima punjenja, Elli već omogućava precizno punjenje električnih vozila u vremenu dostupnost mnogo električne energije iz obnovljivih izvora po niskim cijenama, izvijestio je Volkswagen.

 

 

TAGOVI