Njemačka nije na putu ostvarenja svojih ciljeva u obnovljivcima i emisijama

Autor: N. D. Objavljeno: 19.07.2023. 🕜 10:50 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Zgrada Reichstaga u Berlinu u Njemačkoj (izvornik: Shutterstock 2013.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: Shutterstock

Njemačka je daleko od ostvarenja svog cilja u obnovljivcima do 2030. a sve je udaljenija i od svoje neto-nulte politike emisija

U prvoj polovici 2023. u Njemačkoj je instalirana 331 kopnena vjetroturbina s kumulativnim kapacitetom od 1565 MW, pokazuju podaci Deutsche WindGuard u ime BWE i VDMA Power Systems. Porast instalacija u prvoj polovici 2023. već je 65% rasta za cijelu 2022. godinu. Unatoč izazovima, očekuje se postizanje gornjeg raspona prognoze rasta novoinstaliranih kapaciteta od 2,7 GW do 3,2 GW.

Udruge su pozitivne u pogledu mjera koje je federalna vlada do sada poduzela i trenutne dinamike u smislu rasta i odobrenja, ali su izjavile da su one "još uvijek daleko od dovoljnih" za ispunjavanje putanje cilja od 10 GW godišnje od 2025. godine.

Bärbel Heidebroek, predsjednik njemačke udruge za energiju vjetra BWE, rekao je: "Trenutno proširenje uglavnom se temelji na dozvolama iz prethodnih godina. Schleswig-Holstein, Donja Saska i Sjeverna Rajna-Vestfalija vode na niskoj razini i imaju koristi od slabost ostalih saveznih država u pogledu širenja." 

 
Ni s emisijama Njemačka ne stoji najbolje

 

Nacrt izvještaja koji je napravljen za njemačku vladu pokazuje da njemačke trenutne i planirane politike nisu dovoljne za ostavernje ciljeva o neto-nultim emisijama ugljičnog dioksida do 2045, objavio je neki dan Der Spiegel. Vodeće institucije projecirale su razvoj različitih scenarije za buduće emisije, i pokazlo se da u najboljem scenariju Njemačka će i dalje imati neto emisije od 160 milijuna tona ugljičnog dioksida godišnje do 2045. Kao mjere se predlažu prirodni ponori ugljika (šume) i hvatanje i pohrana (CCS).

Njemačka je u lipnju predstavila novi akcijski plan za emisije, prema kojem bi i dalje do 2030. imala 200 milijuna tona emisija više od plana do kraja dekade. Posljednji takav izvještaj vlada je napravila 2021. a sve projekcije pokazuju da ne uspijeva dosegnuti ciljeve. 

TAGOVI