Sufinanciranje sunčanih elektrana za kućanstva Zadarske županije

Autor: B. O. Objavljeno: 20.07.2023. 🕜 13:08 Lokacija: Zadar
  • Crkva sv. Donata u Zadru (foto: BL, Klima-forum, rujan 2007.) 

• Zadar, crkve, baština, Zadarska županija
    Izvor: B.L.

Prijavom na poziv do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, tj. do najviše četiri tisuće bespovratnih eura

U Zadru je ovaj tjedan održana dodjela ugovora za sufinanciranje postavljanja sunčane elektrane za vlastitu proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za ovu godinu. 

Na Javni poziv je pristigla 61 prijava. Povjerenstvo je utvrdilo kako 29 prijava ispunjava sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100 tisuća eura.

"Pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, najviše do četiri tisuće eura po kućanstvu", javlja Zadarska županija

"Pitanje izvora energije uvijek je aktualno, a s ratom u Ukrajini, nažalost, još je više došlo u fokus javnosti jer je poremećaj na svjetskom tržištu energentima utjecao i na situaciju u našoj zemlji. Sunčeva energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju modula, recikliranje je na visokoj razini", rekao je Zadarski župan Božidar Longin, čestitajući svima koji su odlučili uložiti u gradnju sunčanih elektrana na mudroj i odlučnoj odluci koja je, kako je rekao, ne sami ekonomski isplativa, već i ekološki vrlo prihvatljiva. 

"Znam da su početna ulaganja visoka, stoga smo se i odlučili pomoći vam, no troškovi održavanja nisu visoki, rok trajanja fotonaponskih sustava je najmanje dva desetljeća, a dugoročna ušteda na režijskim troškovima je velika. Energetska neovisnost svakako je, ono što ekonomisti nazivaju, dodana vrijednost za koju se vrijedi potruditi", dodao je.

TAGOVI