Obnovljivi izvori donose energetsku sigurnost

Autor: B.L. Objavljeno: 24.07.2023. 🕜 16:46 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Zgrada Reichstaga (Bundestaga) u Berlinu u Njemačkoj (foto: Tajana L., rujan 2018.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: Tajana Labudović
  • Pogled na VE Königshovener Höhe u Njemačkoj (izvornik: RWE)

• vjetroelektrane, kopnene vjetroelektrane, VE Königshovener Höhe, RWE
    Izvor: RWE
  • Neboderi Frankfurtskog velesajma (Frankfurt Messe) - Messeturm i Torhaus sa sunčanom elektranom u prvom planu (izvornik: Messe Frankfurt / Valentin, 2023.)

• ISH, Frankfurt Messe, Frankfurt na Majni, Njemačka
    Izvor: Messe Frankfurt / Valentin

Tako smatra njemački ministar gospodarstva i zaštite klime

Na sastanku ministara zaduženih za energetiku 20 najrazvijenijih zemalja svijet (G20), njemački savezni ministar gospodarstva i zaštite klime dr. sc. Robert Habeck istaknuo je važnost širenja primjene obnovljivih izvora. To je također pitanje energetske sigurnosti, naglasio je visoki njemački političar iz stranke Zelenih na sastanku koji je održan u Goi u Indiji.

Istodobno je njemački ministar osudio rusku agresiju na Ukrajinu. Naime, Rusija je članica G20 i na sastanku ju je predstavljao niži dužnosnik Ministarstva energetike, dok se zamjenik ruskog ministra energetike okupljenima obratio videovezom.

Vezano uz opskrbu Njemačke i Europe plinom, njemački ministar je naglasio kako je Europa prošle godine morala naučiti da Rusija koristi energiju kao oružje. Tako su postupno smanjen pa i posve zaustavljen izvoz plina iz Rusije za Njemačku kako bi se izazvale nestašice. No, to nije uspjelo, a Europa i Njemačka osjetile su što znače ovisnosti o fosinim gorivima od jednog dobavljača. Stoga su obnovljivi izvori mnogo više od pitanja zaštite klime, smatra dr. Habeck i napominje kako su oni pitanje energetske i ekonomske sigurnosti.

Ipak, članice G20 nisu uspjele postići konsenzus o ubrzanju primjene obnovljivih izvora, iako je ipak napomenuto kako većina njih želi udvostručenje njihove primjene već do 2030. godine, javlja njemačka novinska agencija DPA.

TAGOVI