Napreduje projekt plutajuće elektrane u Sjevernom moru

Autor: B.L. Objavljeno: 25.07.2023. 🕜 08:03 Lokacija: Maarsen (Nizozemska)
  • Morska površina (foto: Tonka, 2005.)

• more, Jadransko more
    Izvor: Antonia Hohnjec

Belgijska tvrtka sprema se za probni rad ispitne solarne platforme

Belgijska tvrtka SeaVolt pred završetkom je radova na gradnji prve ispitne plutajuće platforme za iskorištavanje Sunčeve energije. Platforma se trenutačno nalazi u luci Oostende, na belgijskoj obali Sjevernog mora, gdje tvrtka Equans, koja je glavni izvođač radova, dovršava montažu. Tvrtka SeaVolt je zajedničko ulaganje tri belgijske tvrtke: Tractebela, DEME-a i Jan De Nula

Ispitna platforma bit će prvo takvo postrojenje u belgijskom dijelu Sjevernog mora koje je usmjereno na proizvodnju električne iz Sunčeve energije u velikim razmjerima. Porinuće platforme je predviđeno za kolovoz ove godine, a nakon toga bit će otegljena na lokaciju, usidrena i puštena u pogon. Ispitivanja će se provesti u Pučinskoj ispitnoj zoni 'Plavi akcelerator'. Pri tome će se prikupljati podaci o utjecaju valova, padalina i prskanja morskom vodom na fotonaponske module u različitim konfiguracijama. Uz to, pratit će se i utjecaj različitih nagiba uzrokovanih valovima i vjetrom na proizvodnju električne energije.

Cilj ispitivanja je, između ostaloga, i određivanje potrebne razine zaštite FN modula od morske vode i drugih utjecaja iz okolice (npr. izmeta morskih ptica). Budući da bilo kakve plutajuće strukture za proizvodnju energije znače dodatne troškove, ispitivanja su nužna za financijsku procjenu, objavio je energetski portal 'Power Engineering International'.


TAGOVI