Njemačke koalicijske stranke postigle dogovor o spornom zakonu o grijanju

Autor: B. O. Objavljeno: 28.06.2023. 🕜 09:37 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Zgrada Reichstaga (Bundestaga) u Berlinu u Njemačkoj (foto: Tajana L., rujan 2018.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: Tajana Labudović

Koalicijske stranke teže da Zakon o energetici u zgradarstvu - tzv. zakon o grijanju - bude usvojen u Saveznoj skupštini prije ljetne stanke koja počinje 8. srpnja

Stranke koalicijske vlade njemačkog kancelara Olafa Scholza dogovorile su detalje novog zakona o grijanju kućanstava, koji već mjesecima izaziva napetosti u koaliciji. Cilj novog zakona je zamjena sustava grijanja koji koriste plin i druga fosilna goriva ekološki prihvatljivijima.

Međutim, jedan od mlađih partnera u koalicijskoj vladi, pro-poslovna Slobodna demokratska stranka (liberali) FDP, odgodila je postupak pozivajući na poboljšanja - posebice na mogućnost da se snažnije naglasi mogućnost grijanja na vodik.

Sastanak šefova parlamentarnih skupina Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih i FDP-a sada je razjasnio otvorena pitanja, kazali su koalicijski izvori za njemačku novinsku agenciju dpa u utorak.

Do sada su koalicijski partneri dogovorili samo okvirne smjernice za izmjenu izvornog prijedloga zakona. Dogovor znači kako će zakon sada biti dorađen. Pojedinosti sporazuma su još uvijek nejasne.

 

Zaštitni mehanizmi

Zastupnički klub SPD-a potvrdio je da je dogovor postignut te da je "zatraženo od (nadležnih) ministarstava da prilagode tekstove kako bi ih svi zastupnički klubovi dobili na vrijeme prije daljnje rasprave". Više detalja slijedi u četvrtak, rečeno je.

Koalicijske stranke teže da Zakon o energetici u zgradarstvu - tzv. zakon o grijanju - bude usvojen u Saveznoj skupštini prije ljetne stanke koja počinje 8. srpnja.

Izvor: B.L.

Sredinom lipnja na sastanku na najvišoj razini, SPD, Zeleni i FDP dogovorili su se o amandmanima (tzv. zaštitnim mehanizmima) na nacrt zakona koji je usvojila Savezna vlada. Tako se zapravo daje više vremena mnogim njemačkim vlasnicima kuća da zamijene svoje sustave grijanja.

No, mnoga su pitanja ostala otvorena - primjerice, kako bi izgledala planirana državna subvencija i kako bi točno bila strukturirana pravila izuzeća za zamjenu sustava grijanja. Također, prema zaštitnim mehanizmima će postojati još jedan porez na modernizaciju, s kojim stanodavci mogu prenijeti troškove na stanare.

 

Udjel obnovljivih izvora

K tomu, nejasno je što bi se dogodilo ako bi netko instalirao plinski sustav grijanja koji bi mogao biti prenamijenjen za korištenje vodika, ali općina u kojoj se nalazi takva nekretnina nije planirala plinsku mrežu koja može prihvatiti vodik u budućnosti. 

Prema nacrtu zakona, novoinstalirani sustavi grijanja u novogradnjama i u postojećim zgradama od početka iduće godine moraju imati udjel obnovljivih izvora od najmanje 65 posto.

Međutim, izvori topline sustava grijanja koji kao energent koriste plin ili loživo ulje koji su već u funkciji ne moraju se mijenjati. Neispravne sustavi grijanja također će biti moguće popraviti.

 

TAGOVI