Zdrav rast unatoč globalnim izazovima u gospodarstvu

Autor: B.L. Objavljeno: 28.06.2023. 🕜 12:55 Lokacija: Zagreb
  • Poslovna zgrada hrvatske podružnice Boscha u Zagrebu (izvornik: Bosch, lipanj 2023.)

• Bosch, zgrade
    Izvor: Bosch
  • Mirsada Kudrić, MBA, direktorica tvrtke Robert Bosch u Hrvatskoj (izvornik: Bosch, lipanj 2023.) 

• Mirsada Kudrić, Bosch
    Izvor: Bosch

U 2022. Bosch je u Hrvatskoj ostvario konsolidirani prihod od prodaje od 83,4 mil. eura

Hrvatska podružnica tvrtke Bosch, vodećeg svjetskog dobavljača tehnologije i usluga, završila je fiskalnu 2022. godinu s konsolidiranom prodajom od 83,4 milijuna eura, uz rast za oko 13% u odnosu na prethodnu godinu. "Usprkos ozbiljnim izazovima s kojima se suočavamo na globalnoj i lokalnoj razini nakon pandemije i koji su također uzrokovani ratom u Ukrajini, prekidom opskrbnih lanaca, rastom inflacije i povećanjem troškova, Bosch je u Hrvatskoj još jednom ostvario pozitivne financijske rezultate u svim poslovnim područjima. To je dokaz da tržište prepoznaje kvalitetu društva Bosch i da smo uspjeli učvrstiti svoj već snažan položaj na tržištu neprestanim uvođenjem novih proizvoda i nove tehnologije," komentirala je te poslovne rezultate Mirsada Kudrić, glavna direktorica Boscha za Hrvatsku i Sloveniju. Potkraj prošle godine Bosch je u Hrvatskoj imao više od 80 zaposlenika, što uključuje i zaposlenike nekonsolidiranih društava.

Za poslovnu godinu 2023. Bosch u Hrvatskoj očekuje blagi gospodarski rast, ali i porast globalne gospodarske proizvodnje za manje od 2%. "Iako s obzirom na postojeću situaciju ponovno očekujemo izazovno okružje ove godine u Hrvatskoj, predviđamo stabilno poslovanje i ostajemo predani lokalnom tržištu i njegovom dugoročnom potencijalu," dodaje direktorica Boscha za Hrvatsku. Uz to, tvrtka nastavlja s provođenjem programa društvene odgovornosti. Tako je u 2022. godini Bosch tradicionalno pružio pomoć SOS Dječjem selu Lekenik, gdje pokriva sve troškove režija za jednu od obitelji. Tvrtka će ove godine također dati donaciju koja je pripremljena prošle godine za školu u Banovini, što uključuje instalacije i opremu za grijanje.

 

Pozitivan rast u svim poslovnim područjima

U 2022. godini poslovno područje Energetska i graditeljska tehnologija predstavilo je brojne novosti kao što su, primjerice, fiksna panoramska kamera Flexidome 5100 i kamera Mic IP 9000i, a najavljeno je i predstavljanje sustava Access Management System 4.0 i nove verzije softvera za sustav Praesensa. U tom poslovnom području nastavljena je tranzicija u smjeru elektrifikacije snažnim širenjem poslovanja u području dizalica topline, hibridnih i klimatizacijskih uređaja. Time je pokazano da je energetska tranzicija važna tema na globalnoj razini i odražava se sve većom potražnjom za ekološki prihvatljivim rješenjima.

Uz to, prošle je godine odjel Bosch Thermotechnology preimenovan u Bosch Home Comfort i stekao dodatne tržišne udjele u dizalicama topline i klimatizacijskim uređajima. Odjel obukom i različitim alatima pruža sveobuhvatnu podršku poslovnim partnerima na putu do elektrifikacije i digitalizacije. Na primjer, razvijen je konfigurator 'Advisor for the Selection of Heat Pumps' koji značajno olakšava postupak odabira odgovarajućih dizalica topline za projekte svojstvene korisnicima.

U poslovnom području Rješenja za mobilnost mreža Boscheva servisa automobila ostvarila je izvrstan uspjeh dvama različitim projektima. Tako je u okviru europskog projekta za kupce 'Where to buy' Hrvatska je postala druga pilot-država (uz Ujedinjeno Kraljevstvo) koja omogućava poboljšanje iskustva kupaca od početnog odabira proizvoda do stvarne kupnje. Drugi projekt je natjecanje učenika srednjih stručnih škola pod nazivom 'Young Car Mechanic' koje Bosch organizira i sponzorira.

Unatoč znatnom smanjenju tržišne potražnje nakon dugotrajnog i izuzetnog rasta uzrokovanog pandemijom poslovno područje Roba široke potrošnje je 2022. godine ostvarilo rast. Na primjer, odjel za električne alate, Power Tools je uspio steći dodatne tržišne udjele i uložiti znatna sredstva u budući rast lanca vrijednosti i asortimana proizvoda.

Konačno, u 2022. raslo je i Poslovno područje Industrijska tehnologija, gdje je god riječ o automatizaciji, u linearnoj tehnologiji, tehnologiji sklapanja i električnoj automatizaciji. U područjima industrijske i mobilne hidraulike prodaja je bila na jednakoj razini kao i cjelokupan razvoj tržišta.

 

Prognoza za 2023. i dugoročni strateški smjer

U izazovnoj 2022. godini Bosch je premašio poslovne ciljeve. Ukupna prodaja u cijelom svijetu povećana je na 88,2 milijardi eura, dok se operativna marža od poslovanja povećala s 4,0 na 4,3%. "Kvalitetno smo odgovorili na izazove 2022. godini - i prodaja i marža bile su nam veće od očekivanih," napominje dr. Stefan Hartung, predsjednik Upravnog odbora matične tvrtke Robert Bosch. Unatoč posljedicama pandemije tvrtka je u prvom tromjesečju ove godine povećala prodaju za 3,5%, a unatoč skromnim gospodarskim prognozama, cilj je povećati prodaju za 6 - 9% do kraja godine. Ciljna operativna marža od poslovanja za 2023. godinu iznosi oko 5%. No, čak i ako gospodarsko i društveno okruženje ostane izazovno, Bosch želi u nadolazećim godinama rasti znatno brže.

Borba protiv klimatskih promjena dovodi do znatnih promjena u poslovanju i društvu i ubrzanja tehnoloških promjena. "Ta tehnološka pretvorba dovodi do nastanka prilika za rast koje želimo iskoristiti. U tom kontekstu naš je slogan 'Tehnologija za život' idealan - ne samo kad je riječ o glavnim trendovima u području elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije, već i više nego ikad u pogledu softvera i umjetne inteligencije," naglašava čelnik Boscha.

Tvrtka pruža odgovor na trend rasta automobilskog inženjeringa temeljenog na softveru preuređenjem poslovanja opskrbe autoopremom. Tako će Robert Bosch u budućnosti upravljati poslovnim područjem Bosch Mobility, čija će odgovornost uključivati vlastito poslovanje i rukovodstvo. Cilj je na kvalitetniji i brži način ispuniti postojeće i nove potrebe korisnika prilagođenim rješenjima iz jednog izvora. Čelnik Boscha stoga najavljuje kako će restrukturirano poslovanje u području mobilnosti rasti na godišnjoj razini u prosjeku za 6% do 2029., kada će ostvariti godišnju prodaju od više od 80 mlrd. eura.

 

TAGOVI