Belišće: kreće gradnja uređaja za proizvodnju pitke vode

Autor: B. O. Objavljeno: 30.06.2023. 🕜 09:07 Lokacija: Belišće
  • Kupaonička slavina za vodu (izvornik: Aleksandr Shablovskii / Shutterstock, 2007.)

• voda, slavine, kupaoničke instalacije, vodovod, pitka voda
    Izvor: Aleksandr Shablovskii / Shutterstock

Vrijednost ulaganja, koje se provodi u sklopu europskog Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće, iznosi 2,7 milijuna eura

U Belišću bi do sredine iduće godine trebao biti izgrađen Uređaj za proizvodnju pitke vode iz rijeke Drave - Belišće. Vrijednost ulaganja, koje se provodi u sklopu europskog Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće, iznosi 2,7 milijuna eura, javlja Osječko-baranjska županija

Na mjestu buduće glavne zgrade, tj. pored mosta za Baranju sredinom tjedna je položen temeljni kamen te je tako označen početak radova na tom projektu. 

"Puno je infrastrukturnih zahvata koji se provode u sklopu aglomeracije Valpovo-Belišće na čemu čestitam gradonačelnicima tih gradova, kao i načelnicima susjednih općina. Važno je istaknuti da se na području Osječko-baranjske županije trenutno provode vodnokomunalni projekti vrijedni više od 300 milijuna eura koji će omogućiti bolju kvalitetu života svim našim stanovnicima", istaknuo je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

"Ovi projekti dokaz su da jedino suradnja jedinica lokalne samouprave, županije i države može osigurati napredak i razvoj svih dijelova naše Slavonije i Baranje. Ovdje, u Belišću svjedočimo vrlo primjernoj suradnji s Osječko-baranjskom županijom, sa željom da se ona nastavi i u budućnosti. Inače, ovo je vrlo vrijedan i izazovan projekt neizmjerne važnosti za sadašnjost i budućnost našeg grada i svih stanovnika", izjavio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić

 

Dvorac i Hidrobel

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić napomenuo je kako je gradnja uređaja u Belišću zapravo 'kruna' cijelog Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće, koji bi u cijelosti trebao biti završen do sredine iduće godine.

Nositelj tog projekta Europske unije je tvrtka Dvorac iz Valpova, a partneri su tvrtka Hidrobel, gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci.

Projekt se najvećim dijelom financira iz Kohezijskog fonda EU-a, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok nacionalnu komponentu osiguravaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te isporučitelji vodnih usluga Dvorac i Hidrobel.

Ukupna vrijednost Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće je nešto više od 42,3 milijuna eura, dok dio koji se odnosi na Grad Belišće iznosi oko 12,05 milijuna eura. 

Ugovor o izvođenju radova potpisan je s tvrtkom Kolektor Sisteh iz Ljubljane, a gradnja uređaja za proizvodnju pitke vode s ukupnom investicijom iznosi 2,7 milijuna eura te je drugi pojedinačno najvrjedniji dio ulaganja koja se odnosi na Grad Belišće.

 

TAGOVI