Poboljšana vodnokomunalna infrastruktura aglomeracije Jastrebarsko

Autor: B. O. Objavljeno: 07.07.2023. 🕜 11:18 Lokacija: Jastrebarsko
  • Voda; odvodnja; pitka voda; vodnokomunalna infrastruktura; aglomeracije (FOTO: Herbert Goetsch/Unsplash; 2023.)
    Izvor: Herbert Goetsch/Unsplash

Stanovnici Jastrebarskog i okolice dobili su cjelovitu vodoopskrbnu mrežu, pouzdan sustav odvodnje te UPOV s trećim stupnjem pročišćavanja

Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko, najveća investicija u povijesti tog grada, uspješno je priveden kraju.

Stanovnici Jastrebarskog i okolice dobili su cjelovitu vodoopskrbnu mrežu, pouzdan sustav odvodnje te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) koji se temelji na naprednom, trećem stupnju pročišćavanja. S puštanjem uređaja u rad, uskoro će krenuti i proces priključivanja svih novih korisnika na novoizgrađenu kanalizacijsku mrežu, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana ovaj tjedan na lokaciji UPOV-a.

Projekt se provodio od 1. siječnja 2014. do 30. lipnja 2023., a ukupna mu je vrijednost iznosila gotovo 22,5 milijuna eura, pri čemu je Europska unija iz Kohezijskog fonda sufinancirala 72 posto neto iznosa. Ostatak iznosa sufinancirali su Grad Jastrebarsko i Vode Jastrebarsko.

UPOV je posljednji objekt izgrađen u okviru projekta, a njegova je funkcija iznimno važna jer će se zahvaljujući njemu otpadne vode u prirodu vraćati pročišćene, javlja Grad Jastrebarsko.

   

Priključci na mrežu

"Puštanje u rad pročistača otpadnih voda završna je točka izgradnje kvalitetnog i cjelovitog sustava vodoopskrbe i odvodnje kojim se Jastrebarsko može pohvaliti među prvim gradovima u Hrvatskoj. Taj smo sustav godinama gradili uz pomoć europskih sredstava, ali uz najveću podršku naših sugrađana koji su imali strpljenja za sve radove, a sad preuzimaju nove obaveze koje ovakav sustav donosi", istaknuo je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, napomenuvši da borba za vodu, tj. borba za odlučivanje o sustavu koji je kvalitetan, napredan, koji drugi tek trebaju početi graditi, a što je obveza koja neće zaobići nikoga, traje i trajat će.

Radovi u okviru projekta izvodili su se u 14 naselja na području aglomeracije Jastrebarsko te je aktivirano ukupno 18 gradilišta. Kanalizacijska mreža sad je izvedena u svim naseljima u nizinskom dijelu te je priključenost građana na nju veća od 97 posto. Ukupno je izvedeno 1.075 novih priključaka na kanalizacijsku mrežu za oko 4.000 stanovnika. Izgrađeno je 43,5 kilometara novih kanala i kolektora, a po završetku radova asfaltirano je više od 32 kilometra prometnica.

 

Brojne koristi

Izgradnjom triju vodosprema – Draga Svetojanska, Jurjevčani II i Hrašće – ukupnog kapaciteta od 510 prostornih metara, osigurani su rezervni vodni kapaciteti u vrijeme povećane potrošnje. Projektom je riješena i važna problematika otjecanja voda, zahvaljujući izgradnji 16 novih crpnih stanica s 1.256 metara tlačnih vodovoda, rekonstrukcijom 3,3 kilometra kanala i izgradnjom dvaju novih retencijskih bazena i dvaju kišnih preljeva.

Projekt je u konačnici stanovnicima Jastrebarskog i okolice donio brojne koristi, od unaprjeđenja i pojednostavljenja svakodnevnog života do financijskih pogodnosti.

"Projektom je podignuta vrijednost svakog zemljišta i svake nekretnine. No, još je važnije što smo pročišćavanjem otpadnih voda doprinijeli zaštiti okoliša i zdravlja naših sugrađana", izjavio je Mario Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko, korisnika projekta.

"Ponosan sam što smo unatoč svim izazovima, koje je pandemija koronavirusa dodatno otežala, uspješno završili cjelokupan projekt i podigli kvalitetu stanovanja u Jaski za naše brojne sugrađane na sasvim novu razinu", dodao je.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAGOVI