Dogradnja šibenskog UPOV-a

Autor: B. O. Objavljeno: 10.07.2023. 🕜 09:45 Lokacija: Šibenik
  • Panorama Šibenika s Tvrđave sv. Ivana (foto: BL, ljeto 2017.)

• Šibenik, Dalmacija, Šibensko-kninska županija
    Izvor: B.L.

Realizacijom projekta, kanalizacijska otpadna voda će se pročišćavati na višem stupnju od dosadašnjeg

Ugovor za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Aglomeracije Šibenik, čija je vrijednost oko 19,5 milijuna eura (od kojih je udio bespovratnih sredstava koje osigurava Europska unija 68,5 posto) potpisali su koncem proteklog tjedna Zvonimir Štrkalj, direktor Vodovoda i odvodnje, i Janez Škrabec, predstavnik zajednice ponuditelja, slovenskih tvrtki Riko i GH Holding. 

U predstojećem trogodišnjem razdoblju projektirat će se i ishoditi propisane dozvole i suglasnosti te pristupiti rekonstrukciji i dogradnji, testiranju i pokusnom radu postojećeg UPOV-a na površini od 35 tisuća četvornih metara u Podsolarskom koji će sadržavati i dio za biološko pročišćavanje, javlja Grad Šibenik

Realizacijom projekta, kanalizacijska otpadna voda će se pročišćavati na višem stupnju od dosadašnjeg, nakon čega će se ispuštati podmorskim ispustom na južnoj punti otoka Zlarina. Tako će se, istaknuo je Štrkalj, zadovoljiti propisani kriteriji kakvoće otpadne vode te poboljšati ukupni ekološki standardi.

 

Primjerena razina

"Uređaj će morati zadovoljiti sve propisane parametre koji se odnose na ispuštanje otpadne vode u Jadransko more kod otoka Zlarina, a jednako tako i na kvalitetu zraka. Treća komponenta ovog sustava bit će izgradnja centralnog postrojenja za solarno sušenje mulja, a ona je već u postupku javne nabave", najavio je, podsjetivši kako je izabrana ekonomski najpovoljnija ponuda slovenskih tvrtki koje su se profesionalnom izvedbom projekata dokazale, ne samo na hrvatskom, nego i na svjetskom tržištu. 

Izvor: B.L.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić je pak istaknuo kako ulaganjima u infrastrukturne projekte šibenska gradska uprava osigurava uvjete za razvoj grada, a s ovom fazom dogradnje UPOV-a zaokružuje se sustav odvodnje.

"Ovo je nova faza u realizaciji Aglomeracije Šibenik, jednog od naših najvećih vodnokomunalnih projekata. Grad Šibenik pozdravlja početak uspješne suradnje Vodovoda i odvodnje sa slovenskim partnerima u ovom projektu te početak radova koji će osigurati primjerenu razinu pročišćavanja otpadnih voda u skladu s najvišim europskim standardima i time bolju zaštitu vodnih resursa i okoliša na šibenskom području", kazao je. 

 

Jastrebarsko i Bikarac

Škrabec je rekao kako će završetkom projekta Jadran biti čišći, a Šibenik turistički još bolje pozicioniran. 

"Tvrtka Riko  je poznati partner u Hrvatskoj u kojoj trenutačno radimo sedam ovakvih projekata. Jedan od njih je u Jastrebarskom upravo započeo probni rad, dok će Centar za gospodarenje otpadom u Zadru biti dovršen do kraja godine. Partner nam je GH Holding, slovenska tvrtka koja je radila šibenski CGO Bikarac. Sve to je jamstvo i za ovaj projekt koji će biti završen u propisanom roku te kvalitetom i cijenom biti sukladan potpisanom ugovoru", zaključio je. 

 

TAGOVI