Novi UPOV u sklopu Aglomeracije Dubrovnik

Autor: B.O. Objavljeno: 26.05.2022. 🕜 10:50 Lokacija: Dubrovnik

Vrijednost projekta 'Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Dubrovnik' je 881,2 milijuna kuna

Natječaj za izgradnju najvažnijeg pojedinačnog projekta Aglomeracije Dubrovnik, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Lapad i postrojenja za sušenje mulja na Osojniku objavljen je jučer. 

Vodovod Dubrovnik je na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavio novosti o tom najvažnijem komunalnom projektu u povijesti Dubrovnika. 

Vodovod je objavio i da su odabrana još dva izvođača za projekt 'Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Dubrovnik'. Riječ je o dijelovima natječaja 2, a koji se odnose na sanaciju pet kanalizacijskih crpnih stanica i druge opreme na području od Zlatnog potoka do Mokošice te sanaciju gotovo šest kilometara mreže odvodnje. Tu je i izgradnja nešto više od 2,5 kilometara novih vodoopskrbnih cjevovoda na području Zatona i Vrbice, što uključuje i gradnju dvije nove crpne stanice i jedne vodospreme te sanaciju i rekonstrukciju gotovo 2,5 kilometara postojeće mreže na užem području grada. 

Za druge dvije grupe u sklopu tog natječaja u tijeku je pregled i ocjena ponuda, kao i za tendere koji se odnose na sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa te sanaciju kanalizacijskog kanala ispod Straduna i u Ulici Prijeko, a u Vodovodu i za njih očekuju ubrzo izabrati izvođače. Za preostale tendere, institucionalno jačanje, a koji se odnosi na izradu GIS sustava te nabavu opreme za održavanje sustava, u tijeku je izrada potrebne dokumentacije, izvijestio je Grad Dubrovnik.

 

Uporabna dozvola 

"Nikad u povijesti Vodovoda nije odjednom krenula jedna ovakva investicija. Već neko vrijeme svjedočimo realizaciji ovog projekta pa je tako uporabna dozvola za prvi veliki projekt uređaja za pročišćavanje voda ishodovana prije dvije godine gotovo u dan. Od tada naši građani imaju pitku vodu i ne brinu o zamućenju. A danas je raspisan natječaj za UPOV Petka, drugi uređaj koji je jednako bitan za jedan grad izvrsnosti pogotovo kad je u pitanju pružanje usluga u turizmu", izjavio je gradonačelnik Mato Franković

U sklopu projekta 'Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Dubrovnik' ukupno je 13 natječaja za radove. Dovršeni su tenderi 1 i 13 koji obuhvaćaju projektiranje, izgradnju i probni rad UPPV-a, tj. pročistača pitke vode Ombla, te nadzor nad njegovom gradnjom. Tender 4 je u tijeku, a on obuhvaća izgradnju i sanaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje za naselja Mokošica, Štikovica, Zaton i Orašac. 

Osim što će područje Aglomeracije Dubrovnik dobiti jedan od najsuvremenijih sustava vodoopskrbe i odvodnje, značajan segment projekta je i zaštita okoliša. 

"Projekt Aglomeracije Dubrovnik je posao iznimno velikog obuhvata i, kako je više puta naglašeno, najveći je komunalni zahvat u povijesti grada koji je biser svjetske baštine. Vjerujemo da će s krajem ljetne turističke sezone započeti radovi i u samom gradu i da će biti dovršeni u planiranom roku. Također, očekuje nas opsežan posao na odabiru izvođača za izgradnju pročistača otpadnih voda ispod Petke", izjavio je Lukša Matušić, predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik.

 

Zacrtani rokovi 

U Hrvatskoj se trenutno provode brojni projekti unapređenja vodnokomunalne infrastrukture, no projekt Aglomeracije Dubrovnik je među najvećima. 

"Kad Aglomeracija Dubrovnik bude dovršena, bit će primjer jednog od najuspješnijih projekata koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. Moram istaknuti kako me veseli što je njegov značaj prepoznalo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova koje je tu sudjelovalo od pripremnih radnji do potpore tijekom projekta i veseli me vidjeti da se sve odvija prema zacrtanim rokovima. Kad projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik bude gotov, bit će primjer jednog od najuspješnijih komunalnih projekata koji je sufinanciran iz fondova Europske unije", izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Inače, vrijednost projekta Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Dubrovnik je 881,2 milijuna kuna. Bespovratna sredstva EU-a iznose 457,6 milijuna kuna. Preostalih 190,1 milijun kuna osiguravaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu po 63,3 milijuna kuna. 

"Ukupno će se na sustavu vodoopskrbe izvoditi radovi u dužini 40.256 m cjevovoda što obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju. Pristup poboljšanoj kakvoći vode imat će 78.716 potrošača. Na sustavu odvodnje izvodit će se radovi u dužini 30.798 m, a na novi sustav odvodnje će se priključiti 4.409 novih potrošača. Pokrivenost sustavom odvodnje na području Aglomeracije Dubrovnik će biti 100 posto. Projekt obuhvaća i izgradnju pročistača pitke vode UPPV Ombla i pročistača otpadnih voda UPOV Lapad", objavljeno je na stranicama Grada Dubrovnika.

TAGOVI