Prijedlog zajedničkog modela upravljanja vodoopskrbom

Autor: B. O. Objavljeno: 28.06.2023. 🕜 15:06 Lokacija: Jastrebarsko
  • Voda; odvodnja; pitka voda; vodnokomunalna infrastruktura; aglomeracije (FOTO: Herbert Goetsch/Unsplash; 2023.)
    Izvor: Herbert Goetsch/Unsplash

Ako prijedlog Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje, Klinča Sela i Žumberka bude prihvaćen, uspostavilo bi se i 42. uslužno područje, 10. po veličini u Hrvatskoj

Gradonačelnici Jastrebarskog, Samobora i Svete Nedelje te načelnici Klinča Sela i Žumberka slažu se kako je pitanje upravljanja vodom važnije od politike. Stoga su nedavno predložili zajednički model upravljanja vodoopskrbom, budući da novom Vladinom Uredbom o uslužnim područjima nijedna od tih sredina nema uvjete za samostalno uslužno područje. 

Zajednički su podnijeli primjedbe na nacrt prijedloga Uredbe u kojima traže da se oformi novo uslužno područje bez Grada Zagreba, koji također podržava ovaj model. 

"Nastavak je to borbe koju su ovi lokalni čelnici pokrenuli još prošle godine, a već tada su se složili kako nisu protiv spajanja, već traže da ono bude realno, a ne politički obojeno. Stoga se nadaju i podršci Vlade za svoj prijedlog, a za to ostvaruju i uvjete jer predloženo uslužno područje na kojem se isporučuje voda za ljudsku potrošnju od oko četiri milijuna prostornih metara godišnje, čime je ono veće od nekih susjednih kojima je takva mogućnost spajanja omogućena", objavljeno je na stranicama Grada Jastrebarskog.

 

Ujednačavanje cijena

Tvrtka Vode Jastrebarsko u ovom bi prijedlogu bile zakonsko društvo preuzimatelj, a po njegovu prihvaćanju osnovalo bi se novo trgovačko društvo novog naziva koje bi ujedinilo vodovode svih navedenih jedinica lokalne samouprave, a u kojem bi se odredili i poslovni udjeli. 

Gradonačelnici i načelnici tvrde kako će tako puno kvalitetnije upravljati vodoopskrbom, što će značiti i smanjenje gubitaka, veću mogućnost povlačenja sredstava iz fondova EU-a, ujednačavanje cijena i racionalizaciju poslovanja, ali i priuštivost cijene vodne usluge, osobito kad se izgrade sustavi javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

U Gradu Jastrebarskom podsjećaju kako je u tijeku donošenje Vladine Uredbe o uslužnim područjima kojom se u Hrvatskoj uspostavljaju tzv. uslužna područja. 

Konkretno, umjesto dosadašnjih 160 isporučitelja vodnih usluga, uspostavilo bi se 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem, tj. gotovo pet puta manje, a ako prijedlog Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje, Klinča Sela i Žumberka bude prihvaćen, uspostavilo bi se i 42. uslužno područje, 10. po veličini u Hrvatskoj. 

 

TAGOVI