Reforma vodnih usluga je nužnost, iako vrlo izazovna

Autor: N. D. Objavljeno: 15.06.2023. 🕜 11:32 Lokacija: Zagreb
  • Djevojčica pije vodu (izvornik: Shutterstock 2019.) 

• voda, pitka voda, vodoopskrba, vodovod
    Izvor: Shutterstock

Rascjepkane vodoopskrbne tvrtke predstavljaju problem kad je riječ o investicijama iz EU fodnova

Kriteriji propisani Zakonom o vodnim uslugama rezultat su političke trgovine što je kompromitiralo povjerenje u proces i otežalo samu provedbu reforme sektora vodnih usluga koje je nužna.

Zaključak je to jučerašnjeg okruglog stola na temu reforme vodnih usluga, unatoč različitim pogledima i perspektivama sudionika rasprave. Događaj je održan u zagrebačkom Novinarskom domu, a organizirala ga je udruga Pravo na grad u ime tematske mreže JEDRO, konzorcija 10 udruga civilnog društva i Fakulteta političkih znanosti kojeg vodi Zelena akcija.

Reforma sektora vodnih usluga, koja traje već niz godina, u posljednje je vrijeme došla u fokus javnosti radi inicijative niza jedinica lokalne samouprave koje su pred Ustavnim sudom osporavale njenu ustavnost. U javnosti se govorilo i o pobuni jedinica lokalne samouprave protiv okrupnjivanja vodnih poduzeća.

 

Izvor: Aleksandr Shablovskii / Shutterstock

 

Na okruglom su stolu govorili predstavnici resornog ministarstva – ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos, načelnica Sektora javne vodoopskrbe i odvodnje, Vesna Trbojević i predsjednik Vijeća za vodne usluge, Vladimir Šimić - gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i direktor VIRKOM d.o.o.-a iz Virovitice, Damir Marenić, nakon čega je uslijedila konstruktivna rasprava.

Cilj je ove reforme omogućiti postizanje obaveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, a one se tiču dostupnosti usluge vodoopskrbe, pročišćavanja otpadnih voda, smanjenja gubitaka vode u mreži i priuštivosti cijene vodnih usluga.

Nakon odluke Ustavnog suda, kojom je izvan snage stavljena Uredba o novim uslužnim područjima, Ministarstvo je objavilo prijedlog nove uredbe s detaljnim obrazloženjem kako bi zadovoljilo zahtjeve Suda. Obrazloženje uz prijedlog Uredbe detaljno objašnjava razloge za predloženo objedinjenje postojećih 156 isporučitelja vodnih usluga u 41 uslužno područje. Javna rasprava otvorena je do 20. lipnja, a kako bi se izbjeglo stvaranje pravnog vakuma, usvajanje nove uredbe planira se do 15. srpnja.

 

 

TAGOVI