Završena gradnja rovinjskog UPOV-a

Autor: B. O. Objavljeno: 16.06.2023. 🕜 09:13 Lokacija: Rovinj
  • Pogled na Rovinj (foto: BL, siječanj 2020.)

• Rovinj, Istra, Istarska županija, turizam
    Izvor: B.L.

Ove će godine po prvi puta pročišćena otpadna voda najvišeg stupnja pročišćenja biti ispuštena u more

Rovinjski uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Cuvi najvišeg 3. stupnja pročišćavanja u potpunosti je izgrađen i trenutačno je u probnom radu. Uređaj za solarno sušenje mulja na lokaciji Lokva Vidotto krenut će u probni rad krajem lipnja, istaknuto je ovaj tjedan na konferenciji koja je održana u sklopu projekta 'Prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj', koji sufinancira Europska unija.  

Zahvaljujući gradnji nove mreže osigurana je gotovo stopostotna priključenost kućanstva s područja aglomeracije Rovinj na sustav javne odvodnje. 

"U pripremi je i niz novih projekata, poput tematskog multimedijskog vodenog parka, sunčane elektrane, nekoliko malih vjetroelektrana te kompostane koji će doprinijeti razvoju Rovinja kao održive  ekološke, gospodarske i društvene komponente odredišta na zadovoljstvo svih stanovnika s područja te aglomeracije te brojnih gostiju i posjetitelja", objavljeno je na stranicama Grada Rovinja

 

Izvrsni rezultati

U tom gradu podsjećaju kako je UPOV pušten u probni rad 1. prosinca 2022., a akreditirani laboratoriji koji su provodili testiranja na pročišćenoj vodi tijekom probnog rada pokazuju izvrsne rezultate prema ukupno 35 parametara praćenja.

Ove će godine po prvi puta pročišćena otpadna voda najvišeg stupnja pročišćenja biti ispuštena u more. 

"To je rezultat napora započetih još 2008. kada se krenulo u stvaranje svih preduvjeta za ostvarenje ovog rezultata kojeg smo si kao davno zadali kako bismo očuvali naš najvažniji prirodni resurs – more, kao dio naše vizije razvoja održivog turizma", izjavio je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

 

Sunčana elektrana

Ukupna vrijednost projekta, s uključenim povećanjem troškova materijala i rada te povećanim iznosima ugovora sklopljenih kroz postupke javne nabave, iznosi nešto manje od 34,4 milijuna eura (oko 258,9 milijuna kuna). Ukupni iznos bespovratnih sredstava dobivenih iz Kohezijskog fonda Europske unije, s uključenim povećanjem iznosi nešto više od 23,9 milijuna eura (oko 180,3 milijuna kuna).

Kako je UPOV veliki potrošač energije i vode, namjera je gradnjom sunčane elektrane osigurati izvor električne energije za taj uređaj. Čak 40 posto projektne dokumentacije za taj fotonaponski sustav sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). 

"To sve radimo kako bismo u uvjetima izuzetnih poskupljenja energenata stanovnicima osigurali održivu cijenu vodnokomunalne usluge odvodnje", izjavio je Ognjen Puljić, direktor tvrtke Odvodnja Rovinj Rovigno.

 

TAGOVI