Uobličavanje njemačkih planova za vodik

Autor: B. O. Objavljeno: 13.07.2023. 🕜 09:00 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Vlak na vodik (izvornik: Sander van der Werf / Shutterstock, 2021.)

• vodik, vlakovi na vodik, željeznice, vodikova energetika
    Izvor: Sander van der Werf / Shutterstock

Cilj je postojeće plinovode što je više moguće prenamijeniti u vodikovode

Njemačka namjerava koristiti postojeću infrastrukturu što je više moguće dok u nadolazećim godinama prelazi s prirodnog plina na vodik.

Barbara Fischer, generalna direktorica udruge njemačkih operatora plinskih transportnih sustava (FNB Gas), izjavila je u srijedu kako se više od polovice cjevovoda kojima će se vodik u budućnosti usmjeravati trenutno koriste kao plinovodi za prirodni plin. "Cilj je te plinovode prenamijeniti što je više moguće, a ne graditi nove", izjavila je za njemačku novinsku agenciju DPA.

Kako bi vodik igrao vodeću ulogu u klimatski neutralnoj industriji budućnosti, mora se moći transportirati na velike udaljenosti.

Prema trenutačnim planiranjima, vodikova mreža će se sastojati od vodikovoda ukupne duljine 11 200 kilometara. Postojat će duge veze od sjevera do juga Njemačke, kao i od istoka do zapada, rekla je Fischer.

 

Bitna infrastruktura

Osobito je važno povezati velika industrijska postrojenja koja ne mogu raditi na klimatski prihvatljiv način bez vodika, gdje je elektrifikacija teško moguća. To uključuje kemijsku te industriju čelika.

Savezna vlada želi brzo uvećati tržišta vodika. Cilj je smanjiti visoke emisije stakleničkih plinova, posebice u pojedinim gospodarskim djelatnostima. 

Vodik proizveden iz obnovljivih izvora - zeleni vodik - smatra se središnjim građevnim elementom klimatske neutralnosti, posebice za industriju.

U početku, jezgra mreže trebala bi sadržavati bitnu vodikovu infrastrukturu u prvoj fazi, koja bi trebala biti puštena u rad do 2032. godine. Savezna agencija za mreže mora odobriti projekt. U drugoj fazi, obuhvatno planiranje razvoja vodikove mreže treba biti ukorijenjeno u Zakonu o energetici do kraja ove godine.

TAGOVI