Zagrebački dječji vrtić dobiva sunčanu elektranu

Autor: B.L. Objavljeno: 12.07.2023. 🕜 10:15 Lokacija: Zagreb
  • Trg kralja Tomislava u Zagrebu (foto: Tonka, 2012.)

• Zagreb, trgovi
    Izvor: Antonia Hohnjec

U sklopu projekta solarizacije Zagreba na osam javnih objekata postavljaju se elektrane ukupne snage 1,4 MW

Započeli su radovi na postavljanju sunčane elektrane na krov područnog objekta dječjeg vrtića Vrbani III u Zagrebu. Na početku radova bili su, između ostalih, nazočni i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet i ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije sjeverozapadne Hrvatske dr. sc. Julije Domac.

"Ovo je jedan od prvih projekata sunčanih elektrana na javnim ustanovama Grada Zagreba te se radi o investiciji koju Grad Zagreb plaća iz proračuna oko 74 000 eura. U ovom trenu analiziramo 600 javnih zgrada u vlasništvu Grada te imamo velike ambicije da sami proizvodimo što više električne energije, što je nužno kako bismo bili otporniji na energetske krize," rekao je tom prigodom gradonačelnik Tomašević.

Zahvlajujući postavljanju elektrane na krov vrtića očekuje se smanjenje potrošnje električne energije iz mreže u iznosu od 70 MW h, a promatrajući trenutačne cijene, godišnje uštede se procjenjuju na oko 7500 eura, što će vrtić potom moći uložiti u investicijsko održavanje i programe. Uz to, u najavi je postavljanje sunčanih elektrana i na druge objekte u narednim tjednima, a gradonačelnik je najavio i razgovore s Europskom investicijskom bankom (EIB) o kreditiranju takvih projekata.

To je sve u skladu s programom 'Sunčani krovovi' koji je nedavno jednoglasno usvojen u Gradskoj skupštini i koji služi kao širi okvir za provođenje svih tih aktivnosti, a u provedbi je i projekt 'Solarizacija ustanova Grada Zagreba' (SOLIZAG) koji je sufinanciran iz mehanizma Europskog gospodarskog prostora i koji za cilj ima postaviti sunčane elektrane ukupne snage 1,4 MW na osam javnih objekata, dok ukupna snaga postrojenja koje će se postaviti na više od 100 javnih zgrada u Zagrebu iznosi čak 5 MW.

"Veselim se ovakvim novim hvalevrijednim projektima," istaknuo je prvi čovjek Zagreba, napomenuvši kako mu je drago što će sunčane elektrane biti postavljene baš na dječjim vrtićima, tako da djeca od malena mogu učiti o obnovljivim izvorima i klimatskim promjenama, izvijestio je Grad Zagreb.

TAGOVI